Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1889
Geboorteplaats:
Willington, Durham, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Beroep:
Winkelbediende

Informatie legerdienst

Land:
Engeland, Verenigd Koninkrijk
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
34501
Dienstneming plaats:
Bishop Auckland, Durham, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Eenheden:
 —  Duke of Cornwall's Light Infantry, 1st Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Plaats van overlijden:
Juniper Wood, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
28

Gedenkplaats

Tyne Cot Memorial
Paneel: 81A

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 2

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats

Mijn verhaal

Soldaat John Gott werd in 1889 geboren in Willington, Durham, Engeland. Hij werkte als winkelbediende voordat hij in dienst ging. John trouwde in 1911 met Barbara Gott (meisjesnaam Brookes) en verwelkomde hun eerste en enige zoon Norman Richmond twee jaar later in 1913.
Hij zou uiteindelijk dienst nemen in Bishop Auckland, Durham en zich aansluiten bij de Royal Fusiliers en later bij het 6th Battalion Duke of Cornwall's Light Infantry. Uiteindelijk maakte hij deel uit van het 1st Battalion Duke of Cornwall’s Light infantry (5th Division, 95th Brigade). In die hoedanigheid nam soldaat Gott deel aan de Slag bij Passendale in 1917.
In de nacht van 3 op 4 oktober 1917 trok het 1st Battalion Duke of Cornwall's Light Infantry op naar hun startpositie (van Jut Farm tot Reutel, Black Watch Corner) met het hoofdkwartier in een bunker bij Cameron House. De aanvalsgolven rukten op maar verloren uiteindelijk het contact met hun rollende artilleriebarrage door Duits machinegeweer- en enfiladevuur. Sterke tegenstand werd geboden vanuit Cameron Covert en de loopgraven ten westen van Joist Farm. Met de hulp van een tank werden de bunkers bij Cameron Covert ingenomen, maar de tank kwam uiteindelijk vast te zitten in de modder. Na zware gevechten in het begin van de aanval werd het einddoel op Juniper Hill bereikt maar kon het niet worden geconsolideerd. Het bataljon werd gedwongen een stelling in te nemen van J.11.c.60.65 tot J.10.d.9.4. Velen gaven die dag hun leven, waaronder soldaat John Gott die nu herdacht wordt op het Tyne Cot Memorial, paneel 81A, omdat zijn stoffelijke resten na de oorlog nooit werden teruggevonden of geïdentificeerd.
In juni 1919 werd een brief gestuurd van een lid van D Company, 6th DCLI (H. Maryon) met de vraag of soldaat Gott ooit in dit bataljon zat. Na een aflossing in oktober 1917 bij Polygon Wood kropen enkele van de mannen 's nachts in niemandsland en brachten verscheidene pay books en foto's binnen, en vertelden dat ze het lichaam van John Gott hadden gezien. Hij beschreef John als een goedhartige kerel met wie hij menig toegestuurd pakket deelde.

Bestanden 1

Bronnen 5

Ancestry
https://www.ancestry.co.uk/
Gebruikte bronnen
CWGC
http://www.cwgc.org/find-war-dead/casualty/840329/GOTT,%20JOHN
Gebruikte bronnen
Everard Wyrall, The history of the Duke of Cornwall’s Light Infantry 1914-1919 (London: Methuen & Co. LTD., 1932), 282-5.
Gebruikte bronnen
The Long, Long Trail
Gebruikte bronnen
War Diary, 95th Infantry Brigade Headquarters and 1st Bn. DCLI October 1917
http://www.nmarchive.com
Gebruikte bronnen