About

Passchendaele is niet alleen een episode uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het is ook een begrip geworden, een internationaal symbool voor oorlogsgeweld in zijn meest gruwelijke vorm. Tijdens de Slag bij Passendale 1917 werden hier in honderd dagen naar schatting 600.000 militairen buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van slechts enkele kilometers.

Ongeacht hoe indrukwekkend een bezoek aan  CWGC Tyne Cot Cemetery, de Duitse militaire begraafplaats in Langemark of één van de vele talrijke andere begraafplaatsen of monumenten is, vaak kun je er enkel de naam van een gesneuvelde terugvinden. Met ‘The Passchendaele Archives’ wil het Passchendaele Museum een gezicht geven aan en het verhaal vertellen achter deze namen. 

Heb je meer informatie over iemand die het leven liet tijdens de Slag bij Passendaele in 1917? Het museum helpt je graag verder: 

 

In ruil voor jouw medewerking, proberen wij te achterhalen wat er precies gebeurd is op die fatale dag. Aan de hand van foto’s en familiale en militaire informatie krijgt het dossier vorm. Hierbij wordt een kort verslag gevoegd, gebaseerd op oorlogsdagboeken en regimentsgeschiedenissen. Via het geoportaal vind je de locatie terug waar je familielid gedood werd of dodelijk gewond raakte. Zo krijgt hij voortaan ook een tastbare plaats in het landschap. Schenkingen van originele stukken of foto’s aan het museum zijn steeds welkom.

De online database is sinds 2017 actief en is een work in progress. Aan de hand van basisregistratie worden alle dossiers, opgestart tussen 2005 en 2016, toegevoegd. In een tweede fase worden de dossiers vervolledigd. Nieuwe dossiers worden volledig ingevoerd.