Pte
James Butler White

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1899
Geboorteplaats:
Rockhampton, Queensland, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Toraborah, Queensland, Australië
Beroep:
Klerk - Bediende
Geloof:
Presbyterian

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
7338
Dienstneming datum:
13/10/1916
Dienstneming plaats:
Melbourne, Victoria, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 23rd Bn. (Victoria)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
05/10/1917
Plaats van overlijden:
Retaliation Farm, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
18

Begraafplaats

Buttes New British Cemetery, Polygon Wood
Plot: XVIII
Rij: C
Graf: 17

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

James Butler White, een voormalig klerk, werd in 1899 geboren in Rockhampton, Rockhampton Regional, Queensland, Australië. Hij was de zoon van John en Jane White. Op 13 oktober 1916 meldde hij zich aan in Melbourne en vertrok op 19 februari 1917 vanuit Melbourne aan boord van HMAT A70 Ballarat met de 24ste versterking van het 7de Bataljon.

De Divisie nam deel aan de Slag om Broodseinde op 4 oktober 1917, een etappe in de Derde Slag om Ieper. De aanval van de Divisie werd gedragen door de 6de en 7de Australische Brigades, waarbij de aanval van de 6de Brigade geleid werd door de 21ste en 24ste Bataljons en het 23ste Bataljon in reserve was.

Vlak voor het teken om aan te vallen, richtte de Duitse artillerie zich op de Australische Bataljons op hun startlijn, wat zware verliezen veroorzaakte. De Duitsers hadden geen idee van de komende geallieerde aanval, maar beschoten slechts de geallieerde frontlinie, als voorbereiding op een eigen aanval. Toen de Duitse infanterie naar voren stormde, kwamen ze in het geallieerde spervuur terecht. De Duitse aanval werd onmiddellijk afgeslagen. Veel Duitse overlevenden van de zware beschietingen werden neergehaald of gevangen genomen door het aanvallende Australische bataljon, dat achter het spervuur oprukte.

De verraste en gedesillusioneerde Duitse soldaten waren geen partij voor de oprukkende troepen. Terwijl de gevechtsbataljons van de 6de Australische Brigade hun doelen op de heuvelrug van Broodseinde veroverden, was het 23ste Bataljon op andere manieren betrokken. Een groep van 50 mannen droeg munitie en bommen, onder voortdurend Duits granaatvuur. Dertig man werden aangewezen om een nieuw bolwerk te graven, vlakbij het gehucht Broodseinde. Een andere groep van meer dan 122 man kreeg de opdracht een communicatieloopgraaf te graven vanaf de zojuist veroverde heuvelrug van Broodseinde naar de nieuwe frontlijn, enkele honderden meters aan de andere kant van de heuvelrug. Een andere communicatieloopgraaf werd gegraven naar de frontlijn door een groep van 80 man, terwijl een andere groep een aanvoerlijn aanlegde van Zonnebeke Lake naar De Knoet Farm. Aan het eind van de dag verhuisde het bataljon terug naar hun loopgraven.

Hoewel het Australische 23ste Bataljon niet aan de eigenlijke gevechten deelnam, leed het zware verliezen door Duitse beschietingen. Op 5 oktober 1917 werkte het bataljon verder aan een communicatieloopgraaf en legde een aanvoerlijn aan. Later die dag bezette het posities in de oude frontlinie en in de oude ondersteuningsloopgraaf. Het bataljon leed twee slachtoffers op 5 oktober 1917. Eén van deze slachtoffers was soldaat James Butler White.

James Butler, 18 jaar oud, werd op 5 oktober 1917 in de strijd gedood. Volgens getuigenverslagen in zijn Red Cross Wounded and Missing Files was hij aangewezen als 'runner' en werd hij mogelijk geraakt door een Duitse granaat. Soldaat White werd na de oorlog gevonden waar hij sneuvelde, bij Retaliation Farm (28.D.28.d.20.65); hij werd herbegraven op Buttes New British Cemetery; perceel 18, rij C, graf 17.

Bestanden 2

Bronnen 7

"Forward Undeterred, The History of the 23rd Battalion 1915-1918", Austin R., McCrae, Slouch Hat Publications, 1998, pg. 130-132.
Gebruikte bronnen
"The Third Ypres Passchendaele. The Day-by-Day Account", McCarthy C., London, Arms & Armour Press, 1995, pg. 99.
Gebruikte bronnen
23rd Battalion Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/40/25).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
6th Brigade Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/6/26).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
Australian Red Cross Wounded and Missing Enquiry Bureau (Australian War Memorial, Campbell (AWM), RCDIG1064166).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
First Australian Imperial Force Personnel Dossiers, 1914-1920 (National Archives of Australia, Canberra (NAA), B2455).
https://www.naa.gov.au/
Gebruikte bronnen
Unit embarkation nominal rolls, 1914-18 War (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM8).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen

Meer informatie 4