Pte
Harold Breakwell

Informatie over geboorte

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
26 Salisbury Street, Wolverhampton, Staffordshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Beroep:
Loopjongen

Informatie legerdienst

Land:
Engeland, Verenigd Koninkrijk
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
60434
Dienstneming plaats:
Wolverhampton, Staffordshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Eenheden:
 —  Royal Welsh Fusiliers, 10th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
26/09/1917
Plaats van overlijden:
Romulus Wood, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
22

Begraafplaats

Tyne Cot Cemetery
Plot: XXV
Rij: F
Graf: 16

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille — 21/05/1921
Victory Medal
Medaille — 21/05/1921

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Harold Breakwell was de zoon van Elizabeth en George Breakwell. Hij werd omstreeks 1895 geboren in Wolverhampton, Staffordshire. Voor de oorlog werkte hij als loopjongen en woonde hij in Wolverhampton, Staffordshire. Harold nam dienst in het Britse leger en maakte deel uit van het 10th Battalion Royal Welsh Fusiliers ( 76th Brigade, 3rd Division).

Harold sneuvelde op 26 september 1917 tijdens de Slag bij het Polygoonbos, deel van de Slag bij Passendale. Het voorbereidende spervuur begon om 3.40 uur. De Duitse artillerie reageerde slechts een half uur later met een eigen spervuur. Om 5.50 uur viel de 76th Brigade aan de rechterkant van de spoorlijn aan, terwijl de 8th Brigade links van hen aanviel. De startpositie was ten westen van Zonnebeke, in de buurt van Potsdam.

Het 8th Battalion The King's Own en de 1st Battalion Gorden Highlanders moesten het eerste doel, tot Mühle en St. Joseph’s Institute, veroveren en consolideren. In deze fase van de aanval was er weinig weerstand. De mannen werden echter kort opgehouden toen ze een oversteekplaats over de Hanebeek zochten. Nadat ze de beek waren overgestoken, werd de opmars voortgezet naar het eerste doel, nabij het St. Joseph's Institute.

Toen het spervuur werd opgeheven, zetten het 10th Battalion Royal Welsh Fusiliers samen met het 2nd Battalion Suffolks de opmars voort naar het einddoel, het dorp Zonnebeke. De aanval verloor aan kracht door zwaar machinegeweervuur vanuit het station van Zonnebeke. Het centrum van het dorp werd uiteindelijk ingenomen door het 10th Battalion Royal Welsh Fusiliers en het 2nd Battalion Suffolks. De rechtercompagnie van het 10th Battalin en enkele mannen van het 2nd slaagden erin de ruïnes van de kerk te bereiken, terwijl de linkercompagnie op ongeveer 200 meter van het station werd tegengehouden. De Duitsers boden weinig weerstand, behalve toen de bataljons het einddoel naderden. Tijdens de laatste opmars leed het bataljon de zware verliezen.

Om 14.30 uur begon de eerste Duitse tegenaanval, maar deze kon worden afgeslagen met artillerievuur, Lewis-mitrailleurs en geweervuur. De tweede tegenaanval begon om 18.30 uur. De aanval kwam in een stroomversnelling, maar werd uiteindelijk tot staan gebracht. Er volgden geen verdere tegenaanvallen, omdat de Duitsers zware verliezen hadden geleden.

Aan de linkerkant trok de 8th Brigade zich terug, waardoor de linkervleugel van de 76th Brigade ongedekt kwam te liggen. Tijdens de avond en nacht van 26 op 27 september werd het bataljon gereorganiseerd. Er werden groepen gevormd om munitie naar de frontlinies te brengen.

Harold kwam op 22-jarige leeftijd om het leven. Zijn lichaam werd na de oorlog teruggevonden in de buurt van Romulus Wood. Hij werd herbegraven op Tyne Cot Cemetery, waar hij zijn laatste rustplaats vond.

Bestanden 1

Bronnen 4

10 Battalion Royal Welsh Fusiliers (The National Archives, KEW (TNA), WO 95/1436/2).
https://discovery.nationalarchives.gov.uk/details/r/C14303
Verdere verwijzing
Burton F., The War Diary (1914-1918) of 10th (Service) Battalion Royal Welch Fusiliers, (Plymouth, William Brendon & Son, 1926), 82-84.
Gebruikte bronnen
Census Returns of England and Wales, 1911 (The National Archives, Kew (TNA), RG14).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
McCarthy, Chris. Passchendaele: The Day by Day Account (Londen: Arms & Armour Press, 2018), 89-92.
Gebruikte bronnen

Meer informatie 3