Pte
Stanley Benjamin Holman

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
10/03/1889
Geboorteplaats:
Winnipeg, Manitoba, Canada

Algemene Informatie

Beroep:
Boekhouder
Geloof:
Congregationalist

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
288614
Dienstneming datum:
13/05/1916
Dienstneming plaats:
Winnipeg, Manitoba, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 78th Bn. (Winnipeg Grenadiers)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
30/10/1917
Plaats van overlijden:
Vienna Cottages - Stein Hof, Passendale, Belgiƫ
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
28

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Soldaat Stanley Benjamin Holman werd op 10 maart 1889 geboren als zoon van Mr. Benjamin Holman en Mrs. Margaret Holman in Winnipeg, Manitoba, Canada. Hij was congregationalist en werkte als boekhouder bij Gallagher, Holman en Lafrance voor hij in dienst ging.
Van 10 januari 1916 tot 19 februari van datzelfde jaar bezocht hij in Winnipeg een instruction school en slaagde voor het vereiste examen om in aanmerking te komen voor de rang van luitenant. Toen hij echter op 13 mei van dat jaar in Winnipeg in dienst trad, deed hij dat als soldaat. Op 23 september 1917 sloot hij zich aan bij het 78th Canadian Infantry Battalion (12th Canadian Brigade, 4th Canadian Division) bij wie hij zou dienen tot aan zijn dood, op 30 oktober van datzelfde jaar was.
Op 25 oktober 1917 begon het bataljon zich te organiseren en voor te bereiden op de komende aanval. Op de 28ste trokken ze naar Potijze om de trein naar Ieper te nemen, vanwaar ze naar hun bestemming marcheerden. In de nacht van de 28ste op de 29ste losten ze de 10th Canadian Infantry Brigade af en namen het front over. Op diezelfde dag trokken B, C en D Company naar hun verzamelplaatsen terwijl A Company de frontlinie bezet hield en ter ondersteuning werd ingezet. Het doel van de brigade was een lijn van Graf Wood naar de spoorweg bij Vienna Cottage. De aanval begon op 30 oktober om 5.50 uur en werd een minuut eerder voorafgegaan door een rollende artilleriebarrage. Tegen 7.30 uur waren alle doelen veiliggesteld en alle flanken waren in contact, wat een succesvolle aanval markeerde, hoewel tegen een hoge prijs. Aan het eind van de slag waren 72 man gesneuveld, nog eens 300 man gewond en 6 man vermist, waaronder soldaat Stanley Benjamin Holman. Zijn stoffelijk overschot is nooit teruggevonden of geĆÆdentificeerd, daarom wordt hij herdacht op het Menin Gate Memorial in Ieper op paneel 30 L.

Bestanden 1