Pte
Frederick John Loosley

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
11/02/1885
Geboorteplaats:
Boxmoor, Herfordshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Waddesdon, Buckinghamshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Beroep:
Bakker
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Engeland, Verenigd Koninkrijk
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
267661
Dienstneming datum:
14/08/1914
Dienstneming plaats:
Aylesbury, Buckinghamshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Eenheden:
 —  Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry, 1/1st Bn. (Buckinghamshire)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
16/08/1917
Plaats van overlijden:
Hillock Farm, St. Julien, Belgiƫ
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
32

Gedenkplaats

Tyne Cot Memorial
Paneel: 97 A

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Frederick John Loosley werd in 1885 geboren in Boxmoor, Hertfordshire en werkte als bakker voordat hij in dienst trad bij het 1/1e Bataljon Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry, onderdeel van de 145e Brigade, 48e Divisie. Op dat moment woonde hij in Waddesdon, Aylesbury in Buckinghamshire samen met zijn vrouw Edith Mary en zijn twee jongens, Ashley Frederick en Kenneth Alfred Loosley.

Op 16 augustus 1917 was het 1/1st Ox & Bucks betrokken bij de Slag om Langemarck. De 145ste Brigade stak de Steenbeek over en viel het verwoeste dorp St. Julien aan met de 1/5de Gloucesters en de 1/1ste en 1/4de Ox & Bucks Light Infantry. Het 1/4de Royal Berkshire was in reserve. De Gloucesters namen Border House en Gun Pits in, maar werden ten oosten van het dorp opgehouden door machinegeweervuur vanuit Janet Farm. De 1/5 Gloucesters ontruimden St Julien en groeven zich in terwijl ze onder kruisvuur kwamen vanuit Hillock Farm, Triangle Farm en Maison du Hibou, ten noorden van St Julien. Hillock Farm werd uiteindelijk ingenomen door Fredericks bataljon. Een paar Ox & Bucks bereikten zelfs Springfield Farm nabij het doel; maar konden niets consolideren bleven. De 1/1ste Ox & Bucks werden aan de rechterkant opgehouden door onbegaanbaar terrein, dat beschermd werd door verschillende Duitse machinegeweren. Elke poging om op te rukken resulteerde in slachtoffers. Aan de linkerkant, bij Triangle Farm en Maison du Hibou, nam de Duitse weerstand toe en Fredericks bataljon leed zware verliezen door het vuur van sluipschutters en machinegeweren. De 1/1ste Ox & Bucks werden uiteindelijk gedwongen zich terug te trekken van Hillock Farm.Tegen de avond namen de Duitsers het initiatief en lanceerden verschillende tegenaanvallen met wisselend succes. De Duitsers heroverden posities ten noorden van St. Julien, maar slaagden er niet in het dorp zelf te benaderen.

Het 1/1st Ox & Bucks leed zware verliezen. Van de 629 mannen in het bataljon werden er 44 gedood, 49 vermist en 196 gewond. Bijna de helft van het bataljon was gewond, gedood of vermist. Frederick John Loosley, 32 jaar, sneuvelde op 9 oktober 1917. Zijn stoffelijk overschot werd niet geĆÆdentificeerd en John wordt herdacht op Tyne Cot Memorial.

Bestanden 1

Maps Bekijken

Bronnen 2

1 Bucks Battalion Oxfordshire & Buckinghamshire Light Infantry (The National Archives, Kew (TNA), British Army war diaries 1914-1922, WO 95/2763/2).
https://discovery.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
McCarthy, Chris. Passchendaele: the Day-by-Day Account. (Londen: Unicorn Publishing Group, 2018), 54-55
Gebruikte bronnen

Meer informatie 3