Pte
William McConnell

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
04/07/1886
Geboorteplaats:
Muniac, New Brunswick, Canada

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
817676
Eenheden:
 —  Princess Patricia's Canadian Light Infantry  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
30/10/1917
Leeftijd:
31

Begraafplaats

Passchendaele New British Cemetery
Plot: VII
Rij: B
Graf: 11

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 1

#1 Geboorteplaats

Mijn verhaal

Op 31 juli 1917 begint de Derde Slag bij Ieper. Ruim 4,2 miljoen granaten worden op de Duitse posities gekegeld. De beschietingen woelen het landschap om en vernietigen het afwateringssysteem. Bunkers, het doel van de beschietingen, blijven overeind. Het regenwater kan geen kant op. Enkele zomerse plensbuien veranderen het operatieterrein in een moeras.

Na weken ploeteren vervoegen Nieuw-Zeelanders, Australiërs en Zuid-Afrikanen de uitgeputte Britse divisies. Na enkele successen stokt de aanval opnieuw. Het offensief stoppen, hoeveel levens dit ook kan redden, is geen optie. Een overwinning, ook al is het een symbolische, is broodnodig. Veldmaarschalk Haig’s blik valt op Passendale. Het stukgeschoten dorpje bovenop de West-Vlaamse heuvelrug is sinds 1914 in Duitse handen en heeft mythische proporties aangenomen. Om die prijs te winnen, wendt Haig zich tot de Canadezen.

De Canadese legerleiding aanvaardt de opdracht schoorvoetend. Ze zal in vier fases aanvallen. In de eerste twee fasen, op 26 en 30 oktober, moeten de troepen hoger gelegen grond bereiken. Eens bevrijd van de modder, kan Passendale veroverd worden. Ten noorden van Passendale wordt op 10 november tijdens een laatste fase nog een stukje heuvelrug ingenomen.

Op 26 oktober 1917 bij het ochtendgloren braakt de Canadese artillerie haar dodelijke lading uit. Terwijl de verdedigers zich terugtrekken in hun schuilplaatsen, trekken de Canadezen voorwaarts.

Het 46th Battalion (South Saskatchewan) rukt op bij Tyne Cot Cemetery. Een Duitse tegenaanval dwingt hen terug te trekken. Het aantal vermisten loopt op tot ongeveer één op de zeven.

Twee vermisten van het 46th kunnen we lokaliseren op de begraafplaats van Tyne Cot, waar in totaal 13 vermiste Canadezen initieel werden begraven. De 27-jarige Noorse emigrant Niels Helseth werd vlakbij wat nu het Cross of Sacrifice is begraven. Nabij lag de 20-jarige William landbouwer Maurice McConnell. Tot op de dag van vandaag hebben beide geen gekend graf.

Bronnen 2