2nd Lt
Edgar Sydney Worrall

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
01/10/1897
Geboorteplaats:
Sydney, New South Wales, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Prahran, Victoria, Australië
Beroep:
Student Geneeskunde
Geloof:
Methodist

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Second Lieutenant
Service nummer:
2026
Dienstneming datum:
18/06/1915
Dienstneming plaats:
Melbourne, Victoria, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 24th Bn. (Victoria)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Plaats van overlijden:
Brick Kiln & Yard, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
20

Begraafplaats

Aeroplane Cemetery
Plot: V
Rij: A
Graf: 3

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Edgar Sydney Worrall, voormalig student geneeskunde (in Prahan, Victoria), werd geboren op 1 oktober 1897 in Sydney, New South Wales, Australië. Hij was de zoon van Henry en Elizabeth Ann Worrall en de broer van Henry Vernon, Norman Rewa, Millicent Irene, Edith Rhodes en Dorothy Langham. Op 18 juni 1915 nam hij dienst in Melbourne en vertrok op 26 augustus 1915 vanuit Melbourne aan boord van HMAT A68 Anchises, met de 3de versterking van het 24ste Bataljon, dat deel uitmaakt van de 6de Australische Brigade van de 2de Australische Divisie.

Hij raakte in maart 1916 in Frankrijk gewond en werd met granaatscherfwonden naar Engeland gebracht, waar hij 18 weken behandeld werd, waarna hij naar Frankrijk terugkeerde. Hij werd naar het Officers Training College in New College, Oxford gestuurd en slaagde voor zijn militaire examens.

De 2de Australische Divisie nam op 4 oktober 1917 deel aan de Slag om Broodseinde. Ze viel aan met de 6de en de 7de Australische Brigade.

Het 24ste Bataljon maakte deel uit van de 6de Brigade, die rechts van het front van de divisie aanviel. Het 22ste Bataljon zou het eerste doel innemen, de rode lijn. Zodra ze deze lijn hadden ingenomen, zou het 24ste het 22ste rechts passeren en het 21ste zou hetzelfde doen aan de linkerkant. Het bataljon verzamelde zich voor de aanval bij de startposities voor Tokio, maar verplaatste snel naar de weg die naar Tokio leidde vanwege Duits artillerievuur op en rond Albanië. Tegen 4.45 uur waren de compagnieën van het bataljon in positie bij de barrage. Ze maakten gebruik van granaattrechters en oude loopgraven om een linie te vormen. Hun doel waren de Duitse posities op de heuvelrug van Broodseinde, die ze zouden bereiken door de Zonnebeke-kreek over te steken, de helling op, langs De Knoet Farm en over de Broodseinde-Beselareweg, over de kam van de heuvelrug en naar de lijn van het doel, op de voorste helling.
Om 5.30 uur, vlak voordat het bataljon zou aanvallen, begon de Duitse artillerie, inclusief mijnenwerpers, de startlijn te beschieten. De Duitsers stonden op het punt zelf aan te vallen in de hoop Zonnebeke te heroveren. Het zware granaatvuur was zeer vernietigend en doodde veertig man en twee officieren. De sterkte van het bataljon werd daardoor met ongeveer dertig procent verminderd, nog voor de aanval was begonnen.

Om 6.00 uur openden de Britse en Australische artillerie het vuur op de Duitse stellingen en begonnen de troepen op te rukken. De 22ste ging voorop, gevolgd door de 21ste en 24ste. Zonnebeke Lake lag links op de startlijn. De drie bataljons moesten het front over 275 meter rechts van de vijver bestormen. Eenmaal voorbij de vijver moesten de eenheden op links van richting veranderen om de hun toegewezen grond te bestrijken.
De Duitse infanterie werd volkomen verrast door het geallieerde spervuur. Ze werden snel uiteengedreven, gedood of gevangen genomen door de oprukkende Australiërs. Docile Trench en De Knoet Farm vielen zonder veel tegenstand en het 22ste Bataljon bereikte hun doel tegen 6.50 uur. Aan de rechterflank van het 24ste Bataljon ondervonden de troepen weerstand in Romulus Wood, maar de Duitsers werden uiteindelijk overmeesterd. Om 7.30 uur trokken het 21ste en 24ste op achter het beschermende spervuur en bereikten om 8.10 uur het tweede doel, de blauwe lijn, waar ze zich ingroeven en voorbereidingen troffen voor eventuele tegenaanvallen.

Thomas, 20 jaar oud, sneuvelde in de strijd op 4 oktober 1917. Hij werd rond 6 uur 's morgens bij de startlijn dodelijk getroffen door stukken van een hoogexplosieve granaat. Second Lieutenant Worrall werd aanvankelijk door zijn mannen begraven waar hij viel, ten zuidoosten van Brick Kiln and Road (28.D.28.c.80.20). Hij werd herbegraven op Aeroplane Cemetery, perceel 5, rij A, graf 3.

Bestanden 3

Bronnen 5

24th Battalion Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/41/25).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
6th Brigade Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/6/26).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
First Australian Imperial Force Personnel Dossiers, 1914-1920 (National Archives of Australia, Canberra (NAA), B2455).
https://www.naa.gov.au/
Gebruikte bronnen
Outdoor group portrait of officers of the 24th Battalion.
https://www.awm.gov.au/collection/C1227207
Gebruikte bronnen
Unit embarkation nominal rolls, 1914-18 War (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM8).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen

Meer informatie 4