Pte
Edwin Patrick Fitzgerald

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
21/01/1873
Geboorteplaats:
Dayton, Ohio, Verenigde Staten van Amerika

Algemene Informatie

Beroep:
Beroepsmilitair

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
207834
Dienstneming datum:
01/02/1916
Dienstneming plaats:
Toronto, Ontario, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 85th Bn. (Nova Scotia Highlanders)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
30/10/1917
Plaats van overlijden:
Tyne Cottage, Passendale, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
44

Begraafplaats

Tyne Cot Cemetery
Plot: I
Rij: B
Graf: 27

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Edwin Patrick Fitzgerald wordt in januari 1873 geboren in Dayton, Ohio. Op jonge leeftijd diende Edwin bij het 4th Regiment Ohio Volunteer Infantry tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Hij wordt uit het leger ontslagen wanneer hij 27 jaar oud was. In februari 1904 trouwt hij met Effie Macy in Montgomery, Ohio. Op dat moment werkt hij staalarbeider. Een jaar later in februari 1905, op 31-jarige leeftijd, neemt Edwin opnieuw dienst in het Amerikaanse leger. In 1912, terwijl hij gelegerd is in de Plattsburgh kazerne in New York, hertrouwt Edwin. Hij en zijn nieuwe vrouw, Mabel Adele Murphy, krijgen vijf kinderen. Maar slechts twee overleefden de kindertijd. Het gezin woonde in Norwood, New York.

Op 1 februari 1916 meldt Edwin, hoewel nog beroepsmilitair in het Amerikaanse leger, zich bij het Canadese Expeditieleger in Toronto, Ontario. Op zijn attestatiepapieren loog Edwin over zijn leeftijd. Hij zei dat hij 35 jaar oud was, terwijl hij net 43 was geworden. In juni 1917 wordt hij ingedeeld bij de Canadian Infantry, 85th Battalion (Nova Scotia Highlanders), onderdeel van de 12th Canadian Brigade, van de 4th Canadian Division.

Op 30 oktober 1917 neemt de 12th Canadian Brigade deel aan een aanval ten zuiden van de ruïnes van Passendale. Het 85th Bataljon rukte op langs de Ieper-Roeselare spoorweg, in de richting van Vienna Cottage, Tiber Copse en Tiber. De opstelling van het bataljon ziet er als volgt uit: A Company rukte langs de linkerflank en neemt Tiber Copse in, B Company rukte langs de rechterflank en valt aan langs de spoorweg om de verdediging op de rechts te verzekeren, C Company blijft in het centrum en neemt Vienna Cottage in en D Company wordt als reserve opgesteld.

Om 5.50 uur begint de 12th Canadian Brigade met de aanval. Vrijwel onmiddellijk worden ze met zwaar machinegeweer- en geweervuur bestookt. De Nova Scotia Highlanders worden opgehouden in niemandsland en er breekt een hevig vuurgevecht uit. Wanneer D Company wordt opgeroepen om de aanval te versterken, trekken de Duitsers zich terug.

Ondanks het grote aantal slachtoffers slaagde de 12th Canadian Briagde erin om tegen 8.30 uur al haar doelen te consolideren. Gedurende de rest van de dag proberen de Duitsers alsnog op te rukken naar Hill 13 en in de richting van Passendale. Hun vooruitgang wordt gestopt door machinegeweervuur van de 12th Canadian Brigade.

Soldaat Edwin Patrick Fitzgerald sneuvelt in de strijd op 30 oktober 1917. De 44-jarige militair wordt begraven bij Tyne Cottage, op dat moment een vooruitgeschoven verbandpost. Edwin wordt nog steeds herdacht op Tyne Cot Cemetery, perceel I, rij B, graf 27.

Bestanden 1

Bronnen 6

"Passchendaele. The Day-by-Day Account", McCarthy C., London, Uniform, 2018, pg. 153-154.
Gebruikte bronnen
Circumstances of Death
http://www.bac-lac.gc.ca/eng/discover/mass-digitized-archives/circumstances-death-registers/Pages/circumstances-death-registers.aspx
Gebruikte bronnen
CWGC
https://www.cwgc.org/find-war-dead/casualty/462755/fitzgerald,-/
Gebruikte bronnen
The Long, Long Trail
https://www.longlongtrail.co.uk/army/
Gebruikte bronnen
War Diary Canadian Infantry, 85th Bn.
http://www.collectionscanada.gc.ca/lac-bac/search/arch
Gebruikte bronnen
War Graves Registers
http://www.bac-lac.gc.ca/eng/discover/mass-digitized-archives/commonwealth-war-graves-registers/pages/commonwealth-war-graves-registers.aspx
Gebruikte bronnen