Pte
Samuel Burt

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
03/12/1894
Geboorteplaats:
Cubert, Cornwall, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Beroep:
Landbouwer
Geloof:
Presbyterian

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
453255
Dienstneming datum:
19/07/1915
Dienstneming plaats:
Toronto, Ontario, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 58th Bn. (Central Ontario)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
26/10/1917
Plaats van overlijden:
Bellevue, Passendale, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
22

Gedenkplaats

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Samuel Burt werd op 3 december 1894 geboren in Cubert, Cornwall. Zijn moeder, Jane Burt, was ongehuwd en woonde volgens de volkstellingen van 1871, 1881 en 1891 als gevangene in het Yeovil Workhouse. Zij trouwde later met Edward Gillett, maar ze overleed in 1904 en liet Samuel als wees achter. Hij werd opgenomen door Dr Barnardo's liefdadigheidsinstelling. Sommige kinderen waren wees, maar de meeste kwamen uit arme gezinnen die niet voor hen konden zorgen door armoede of door ziekte, overlijden of arbeidsletsel van een ouder. Drie jaar later, in 1907, werd Samuel naar Canada gestuurd op een schip, de Dominion, dat uit Liverpool vertrok, samen met 348 andere kinderen. Sommige kinderen waren paupers, wat stond voor iemand die in een werkhuis woonde of had gewoond. De kinderen die naar Canada werden gestuurd waren meestal tussen de 7 en 14 jaar oud. Bij aankomst werden de kinderen naar "shelters" of "distributiehuizen" gebracht. Vandaaruit werden ze naar boerenbedrijven gebracht. Op 16-jarige leeftijd werkte Samuel voor een boer in Camilla Village, Ontario. Sommige kinderen werden misbruikt en slecht behandeld. In juli 1915 nam Samuel dienst. Hij werd opgenomen bij de Canadese Infanterie, 58ste Bataljon in Toronto, onderdeel van de 9de Brigade, van de 3de Canadese Divisie.

Samuel kwam op 2 december 1915 aan in Engeland, waarna hij in februari 1916 naar Frankrijk werd gestuurd. In oktober 1917 werd zijn bataljon ingezet bij Passchendaele. Samuel was pas 22 jaar oud toen de Canadezen op 26 oktober 1917 hun aanval op het legendarische dorp openden. De Ravebeek stroom sneed hun front door. De ondiepe gracht was door de voortdurende beschietingen veranderd in een kilometers breed moeras. Op de linkerflank, ten westen van de Ravebeek, rukte de 3de Divisie op met de 8ste en 9de Brigades. Hun doel was de Duitse verdediging op de hoogten bij Bellevue, een uitloper van de heuvelrug van Passendale. Het spervuur begon om 5u40, op de voet gevolgd door het 58ste bataljon. Terwijl de verdedigers zich terugtrokken naar hun schuilplaatsen, rukten de Canadezen op. De Duitse weerstand was sterk. De Canadese verliezen waren navenant. Het 58ste rukte op langs de Ravebeek, maar kon zich niet uit de modder bevrijden. Machinegeweervuur legde het bataljon uit Niagara-on-the-Lake vast. Zes van de tien leden van het bataljon werden gewond, gedood of vermist. Het oorlogsdagboek van het 58ste vermeldt 27 vermisten tussen 24 en 28 oktober 1917. Ondanks de zware verliezen was de aanval van de 3de divisie gedeeltelijk succesvol. Bellevue, het zwaartepunt van de verdediging ten westen van Passchendaele, was gevallen. Een eerste horde was genomen.

Samuel, 22 jaar, werd gedood tijdens deze aanval. Hij werd in het gezicht geschoten en gedood door een explosieve kogel, tijdens de aanval van zijn bataljon bij Bellevue Spur. Samuel heeft geen bekend graf en wordt herdacht op het Menin Gate Memorial. Hij wordt ook herdacht op een gedenkplaat voor de British Home Children van Canada die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Van de 6211 "Bernardo boys" die aan de oorlog deelnamen, verloren er 531 het leven. Om de gesneuvelden te eren kocht Bernardo's Home een "waardevol pand" in Toronto.

Bestanden 3

Bronnen 7

"Dr Bernardo's Homes Purchase Memorial ", (Manitoba, Winnipeg Free Press, 22 januari 1922).
Gebruikte bronnen
British Home Children in Canada
https://canadianbritishhomechildren.weebly.com/
Gebruikte bronnen
Passenger Lists, 1865–1935 (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC) RG 76 C1a ).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
Personnel Records of the First World War (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150; Volume: Box 1321 - 37).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
Ted Richards, Roath Local history Society, persoonlijke communicatie, 25 januari 2023.
Gebruikte bronnen
War diaries: 58th Infantry Battalion (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG9-III-D-3, Volume number: 4942, Microfilm reel number: T-10749, File number: 446).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registers: Circumstances of Death (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150, 1992-93/314; Volume Number: 160).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen