Pte
Alfred Blachford

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
26/12/1885
Geboorteplaats:
Bromley-by-Bow, Middlesex, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Beroep:
Policeman
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
244
Dienstneming datum:
26/08/1914
Dienstneming plaats:
Ottawa, Ontario, Canada
Eenheden:
 —  Princess Patricia's Canadian Light Infantry  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
30/10/1917
Plaats van overlijden:
Bellevue, Passendale, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
31

Gedenkplaats

Ypres (Menin Gate) Memorial
Paneel: Panel 10.

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

In 1917 strijden zowel Nieuw-Zeelanders als Canadezen om de hoogtes bij Bellevue, voor Passendale. Bij Bellevue konden we meer dan 150 vermiste Canadezen een plek in het landschap geven.

Veel mannen die hier sneuvelden dienden bij de Princess Patricia’s Light Canadian Infantry. Het is de laatste privé-eenheid van het Britse Rijk. Deze Canadese vrijwilligerseenheid wordt in augustus 1914 opgericht door Andrew Hamilton Gault, een vermogend veteraan van de Boerenoorlog. Het regiment is vernoemd naar Princess Patricia of Connaught, dochter van Prince Arthur, Duke of Connaught and Strathearn, de Gouverneur-generaal van Canada.

De nieuwe eenheid heeft aan kandidaten geen gebrek, maar enkel de besten worden geselecteerd. Er wordt vooral gerekruteerd onder agenten, beroepssoldaten en veteranen. Het merendeel van de Patricia’s is afkomstig uit ‘The Old Country’, de Britse eilanden. Nog geen tiende van de mannen is in Canada geboren.

In de lente van 1915, tijdens de Tweede Slag bij Ieper, lijdt het Princess Patricia’s Light Canadian Infantry zware verliezen bij Bellewaerde. Alfred Blachford, een politieagent uit Havelock, Ontario is één van de weinige Patricia’s die dat jaar levend terugkeert van Ieper.

In 1917 worden de Patricia’s opnieuw hard getroffen. Op 30 oktober 1917 slepen ze zich hier door de modder richting het noorden van Passendale. De doellijn wordt bereikt ten koste van zware offers. 8 op de 10 officieren en 6 op de 10 manschappen zijn gedood, verwond of vermist.

Eén van hen is de 31-jarige Alfred Blachford. Hij wordt samen met vier kameraden begraven in wat nu het bedrijventerrein van Krial is.

Meer informatie 2