Lt
Cecil Howard Peaker

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
21/11/1893
Geboorteplaats:
Brockville, Leeds and Grenville United Counties, Ontario, Canada

Algemene Informatie

Beroep:
Civil Servant
Geloof:
Wesleyan

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Luitenant
Dienstneming plaats:
Ottawa, Ontario, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Mounted Rifles, 4th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
02/06/1916
Plaats van overlijden:
Mount Sorrel, Zillebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
22

Gedenkplaats

Ypres (Menin Gate) Memorial
Paneel: Panel 30, 32.

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

Eind mei 1916 bezet het Canadees leger de hoogtes ten oosten van dit dorp. Hun frontlinie loopt vanaf het gehucht Hooge over Hill 62 en Mount Sorrel tot aan de voet van Hill 60. De posities tussen Mount Sorrel en Hill 62 zijn de enige bij Ieper waar de geallieerden hoger gelegen gronden bezitten dan de Duitsers. Juist hier plannen laatstgenoemde een grootschalige aanval. De Duitse aanval in de ochtend van 2 juni 1916 is het begin van de Slag bij Mount Sorrel. Na zware beschietingen laten de Duitsers ‘s middags bij Mount Sorrel vier mijnen springen. Vervolgens overspoelen Württembergse troepen de hoogtes.

Na 6 juni 1916 keren de kansen. Brits opperbevelhebber Douglas Haig maakt extra artillerie vrij om de strategische hoogtes terug in te nemen. De komst van het geschut keert de rollen om. Tussen 9 en 12 juni vuren de geallieerden meer dan 75.000 granaten op de Württembergers, die op hun beurt verschrikkelijke verliezen lijden.

Wanneer de Canadezen op 13 juni de pokdalige helling bestormen, geven de murw geslagen Würtembergers zich massaal over. Een uur na de start van de aanval zijn de hoogtes terug in Canadees bezit. De situatie blijft daarna min of meer dezelfde als voor 2 juni 1916, met de uitzondering dat meer dan 1.100 Canadezen gedood zijn, 2.000 mannen vermist en duizenden anderen gewond of getraumatiseerd. Aan Württembergse kant vallen 1.300 doden, 3.982 gewonden en worden 560 mannen vermist.

Deze bloedige slag wordt uiteindelijk vernoemd naar Mount Sorrel, de plek waar op de openingsdag van het Duitse offensief vier mijnen waren ontploft. Op dat moment bezet het 4th Battalion Canadian Mounted Rifles hier de frontlijn. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Achteraf beantwoorden slechts 73 van de 680 mannen die de lijn ingingen het appel, nog geen 11% van het bataljon. De overlevenden kan men in amper 7 vrachtwagens naar het achterland vervoeren.

Slechts twee van de in totaal 152 op 2 juni vermiste 4th Mounted Rifles beschikken over een initiële begraafplaats, waarvan één hier bij Mount Sorrel. De 22-jarige luitenant Cecil Peaker is afkomstig uit de Canadese hoofdstad Ottawa, waar hij bij zijn indienstneming werkte bij het Department of Marine and Fis