Pte
James McIntyre

Informatie over geboorte

Algemene Informatie

Beroep:
Politieagent
Geloof:
Presbyterian

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
812
Dienstneming datum:
27/08/1914
Dienstneming plaats:
Ottawa, Ontario, Canada
Eenheden:
 —  Princess Patricia's Canadian Light Infantry  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
08/05/1915
Plaats van overlijden:
Bellewaerde Ridge, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
21

Gedenkplaats

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

James McIntyre werd in 1893 geboren in St Ninians, Stirling, Schotland als zoon van Robert en Letitia McIntyre. James werkte als politieagent voordat hij in augustus 1914 dienst nam in Ottawa, Ontario. Met zijn ervaring als politieman was hij precies wat het Canadese leger zocht. Hij werd bij de Princess Patricia's Light Infantry gevoegd, het laatste privé-regiment in het Britse Rijk. De Patricias werden ingedeeld bij de 27e Britse Divisie. Op het einde van het jaar, 20 december 1914, scheepte James zich in voor Frankrijk vanuit het zuiden van Hampton. Hij werd op 23 januari 1915 in Boulogne sur Mèr in het ziekenhuis opgenomen, waarna hij een week later werd ontslagen.

Begin april 1915 loste de divisie Franse troepen af rond Polygon Wood, Zonnebeke, ten oosten van Ieper. Tijdens de Tweede Slag bij Ieper maakten Duitse aanvallen op hun linkerflank hun posities onhoudbaar. Op 3 mei werden ze gedwongen nieuwe posities in te nemen op de Bellewaerde heuvelrug. Met de Duitse adem in hun nek werden de nieuwe loopgraven in allerijl aangelegd. Er was nauwelijks tijd om een rug- of borstwering aan te leggen. Begin mei 1915 lanceerden de Duitsers een nieuwe aanval op Ieper. De hamer kwam neer op de stellingen van de Patricia’s, bij Bellewaerde. Als de Duitsers doorbraken, lag de weg naar Ieper open. Op 8 mei regende het granaten op de Patricias, die zware verliezen leden. De situatie werd nijpend en de linie werd versterkt met elke man die een wapen kon dragen. Versterkingen werden de loopgraven ingestuurd om de gaten op te vullen waarna de Duitse opmars eindelijk werd vertraagd en gecontroleerd. 8 mei 1915 zou resulteren in 93 doden, 79 vermisten en 203 gewonde soldaten, daarnaast verloren ook 10 officieren het leven of raakten gewond. Enkele dagen eerder, op 4 mei, trokken de Patricias met 650 man de linie binnen.

James sneuvelde op 8 mei 1915. Hij werd begraven in een gemeenschappelijk graf met 109 kameraden bij de stellingen op Bellewaerde Ridge, die allen tussen 4 en 9 mei 1915 waren gesneuveld. Enige tijd later viel de begraafplaats in Duitse handen. Kort daarna ging de heuvelrug verloren voor de Duitsers. James McIntyre heeft tot op heden geen bekend graf en wordt herdacht op de Menenpoort.

Bronnen 3

Personnel Records of the First World War (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150; Volume: Box 6906 - 13).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War diaries: Princess Patricia's Canadian Light Infantry (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG9-III-D-3, Volume number: 4911, Microfilm reel number: T-10703, File number: 346 ).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registry: Commonwealth War Graves (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC): RG150, 1992-1993/314, Box 39-244; Box: 102).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen