Pte
Alex Bidice

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1896
Geboorteplaats:
Proserpine, Queensland, Australië

Algemene Informatie

Beroep:
Arbeider
Geloof:
Leger des Heils

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
1627
Dienstneming datum:
10/12/1915
Dienstneming plaats:
Townsville, Queensland, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 47th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
12/10/1917
Plaats van overlijden:
Decoy Wood, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
21

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 3

1914-15 Star
Medaille
British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 2

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats

Mijn verhaal

Soldaat Alex Bidice, een voormalig arbeider uit Proserpine, Queensland Australië, diende 47th Bn. Australian Infantry (12th Australian Brigade, 4th Australian Division). Alex meldde zich op 10 december 1915 bij Het Australian Imperial Force en vertrok op 6 juni 1916 naar Frankrijk. Voor de Slag bij Passendale leed hij in november 1916 aan Trench Feet en raakte gewond tijdens de Slag bij Mesen. Nadien werd bij hem shellshock vastgesteld. Eind juni sloot hij zich opnieuw aan bij zijn eenheid.
Op 12 oktober 1917 nam de 4de Australische Divisie deel aan de Eerste Slag bij Passendale, de op één na laatste fase van de Derde Slag bij Ieper. De divisie rukte op van de heuvelrug van Broodseinde, ten oosten van Zonnebeke, naar Keiberg, ten zuiden van Passendale. Dit om de 3de Australische Divisie te flankeren, die het dorp Passendale zelf moest innemen.

De aanval van de 4de Divisie werd uitgevoerd door de 12de Australische Brigade, die twee bataljons inzette, de 47th en 48th Bn. Ze moesten de flank van de hoofdaanval beschermen door stellingen in te nemen aan de overkant van de Keiberg Spur. Het 47ste Bataljon moest het eerste doel veroveren, the red line. Als deze lijn eenmaal veroverd was, zou het 48ste Bataljon doorrukken en het tweede doel, the blue line, innemen.

Het 47ste bataljon rukte op om acht minuten na zero hour, 05u30, gedekt door een creeping barrage. De mannen waren moe en de Duitsers verwachtten een aanval. Bij het begin van de aanval legde de Duitse artillerie een spervuur op de startlijn van de divisie. Het ging moeizaam, want de grond was zeer drassig en bezaaid met door water verzadigde granaattrechters, waardoor een snelle en ordelijke opmars bijna onmogelijk was. Om 5u45, enkele minuten nadat de mannen de jumping off line waren gepasseerd, leed het bataljon zware verliezen. Het hoofdkwartier van het bataljon, in een bunker, op de heuvelrug van Broodseinde, werd getroffen door een golf van Duitse granaten, waarbij 27 mannen gedood werden en 60 anderen gewond raakten. Het aantal slachtoffers was extreem hoog omdat meer dan 100 man zich schuilhield in en rond de bunker. Bijna alle seiners en koeriers waren slachtoffers geworden, waardoor alle verdere communicatie werd lamgelegd.

Ondanks alle moeilijkheden maakte het bataljon goede vorderingen en men zag dat de Duitsers zich terugtrokken uit hun eerste verdedigingslinie. Er werd geen weerstand geboden tot Decoy Wood, bijna halverwege het doel. Het leek allemaal goed te gaan, maar tot nu toe was de opmars van de 12de Brigade beschut geweest door de verhoogde spoorlijn aan hun linkerzijde. Toen het 48ste bataljon eenmaal oprukte en deze bescherming voorbij trok, werd links van het bataljon vernietigend gevuurd. Het mitrailleur- en geweervuur kwam van en rond Vienna Cottage. Dit Duitse bolwerk lag in de sector van de 9de Australische Brigade, van de 3de Australische Divisie, en moest tegen die tijd uitgeschakeld zijn. Maar de 9de Australische Brigade had bijna geen vooruitgang gemaakt.

De mannen probeerden verder op te rukken, terwijl het 48ste probeerde de linkerflank langs de verhoogde spoorweg veilig te stellen. Toen het 47ste Bn. uit Decoy Wood kwam, werd het vastgepind door machinegeweervuur dat zowel van Vienna Cottage aan de linkerkant als van het Duitse bolwerk Assyria aan de rechterkant kwam. Uitgeput zochten de mannen beschutting. Velen van hen sprongen of vielen in granaattrechters gevuld met ijskoud en met gas doordrenkt water, om nooit meer te worden teruggezien. De dreiging aan de rechterzijde werd uiteindelijk tot zwijgen gebracht toen Assyria werd ingenomen door een peloton van het 47ste.

De Red Line werd bereikt en de restanten van beide bataljons begonnen zich in te graven. De situatie aan de linkerkant werd echter onhoudbaar. Omdat ze Vienna niet konden innemen, begonnen de mannen van de 9de Australische Brigade zich terug te trekken, gevolgd door de 10de Australische Brigade. Tegen 15u30 was de hele 3de Australische Divisie weer terug bij af.

Met een blootgestelde flank waren de mannen van de 12de Australische Brigade kwetsbaar voor tegenaanvallen. Een eerste Duitse aanval om 16u10 werd afgeslagen, maar de situatie was hopeloos. En om 17u00 volgde een andere veel sterkere Duitse aanval. Assyria werd heroverd en de restanten van het 47ste en 48ste Bataljon werden gedwongen zich terug te trekken. De mannen trokken zich terug onder dekking van de spoorweg en zochten uiteindelijk beschutting bij Defy Crossing.

Soldaat Alex Bidice sneuvelde in de strijd op 12 oktober 1917 langs de spoorweg Ieper-Roeselare. Op zijn dienstkaart stond vermeld dat hij 1000 meter ten Z.W. van Passendale en 1000 meter ten N.O. van Zonnebeke, in het gebied rond Decoy Wood, begraven werd. Na de oorlog werd zijn lichaam niet geïdentificeerd. Alex wordt herdacht op de Menenpoort.

Bestanden 1

Bronnen 6

CWGC
https://www.cwgc.org/find-records/find-war-dead/casualty-details/1597681/alex-bidice/
Gebruikte bronnen
Red Cross Wounded and Missing File
https://www.awm.gov.au/advanced-search/people
Gebruikte bronnen
Service Record
https://recordsearch.naa.gov.au/SearchNRetrieve/Interface/DetailsReports/ItemDetail.aspx?Barcode=3081317&isAv=N
Gebruikte bronnen
The Long Long Trail
https://www.longlongtrail.co.uk/
Gebruikte bronnen
Trove
https://trove.nla.gov.au/
Gebruikte bronnen
War Diary 47th Bn. A.I.F. Oct 1917
https://www.awm.gov.au/collection/C1345059
Gebruikte bronnen