Pte
Alexander Thomas Bethune

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1878
Geboorteplaats:
Penola, South Australia, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Banyena, Victoria, Australië
Beroep:
Arbeider
Geloof:
Presbyterian

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
6280
Dienstneming datum:
31/08/1915
Dienstneming plaats:
Ballarat, Victoria, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 22nd Bn. (Victoria)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Plaats van overlijden:
Zonnebeke Lake, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
39

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

Alexander Thomas Bethune, een voormalig arbeider, werd in juni 1878 geboren in Penola, Zuid-Australië, Australië. Hij was de zoon van John Bethune en Ellen Jane Aitkin (voorheen Bethune). Op 31 augustus 1915 meldde hij zich aan in Ballarat, Victoria en sloot zich aan bij het 22ste Bataljon, onderdeel van de 6de Australische Brigade van de 2de Australische Divisie. Hij vertrok op 23 november 1916 vanuit Melbourne aan boord van HMAT A20 Hororata met de 18de versterking van het 22ste Bataljon.

Op 4 oktober 1917 nam de 2de Australische Divisie deel aan de Slag om Broodseinde, een fase in de Derde Slag om Ieper. Het 22ste Bataljon maakte deel uit van de 6de Brigade, die rechts van het front van de divisie aanviel. Het 22ste Bataljon zou het eerste doel innemen, de rode lijn.
Zodra ze deze lijn hadden ingenomen, zou het 24ste het 22ste rechts passeren en het 21ste zou hetzelfde doen aan de linkerkant. Het bataljon verzamelde zich voor de aanval voor Tokio, maar verhuisde al snel dichter naar de weg die naar Tokio leidde vanwege het Duitse artillerievuur op en rond Albanië. Ze maakten gebruik van granaattrechters en oude loopgraven om een linie te vormen.

Om 5.35 uur, vlak voordat het bataljon zou aanvallen, begon de Duitse artillerie, waaronder mijnenwerpers, de startlijn te beschieten, wat zware verliezen veroorzaakte. De Duitsers stonden op het punt zelf aan te vallen in de hoop Zonnebeke te heroveren. Het zware granaatvuur was zeer vernietigend.

Om 6.00 uur openden de Britse en Australische artillerie het vuur op de Duitse stellingen en begonnen de troepen op te rukken. De 22ste ging voorop, gevolgd door de 21ste en 24ste. Zonnebeke Lake lag links op de startlijn. De drie bataljons moesten het front over 275 meter rechts van het meer bestormen. Eenmaal voorbij het meer moesten de eenheden op links van richting veranderen om de hun toegewezen grond te bestrijken.

De Duitse infanterie werd volkomen verrast door het geallieerde spervuur. Ze werden snel uiteengedreven, gedood of gevangen genomen door de oprukkende Australiërs. Docile Trench en De Knoet Farm vielen zonder veel tegenstand en het 22ste Bataljon bereikte hun doel tegen 6.50 uur. Aan de rechterflank van het 24ste Bataljon ondervonden de troepen weerstand in Romulus Wood, maar de Duitsers werden uiteindelijk overmeesterd. Om 7.30 uur trokken het 21ste en het 24ste op achter het beschermende spervuur en bereikten om 8.10 uur het tweede doel, de blauwe lijn, waar ze zich ingroeven en zich voorbereidden op eventuele tegenaanvallen.

Alexander Thomas, 39 jaar oud, sneuvelde in de strijd op 4 oktober 1917. Soldaat Bethune werd samen met 3 anderen vermeld op een kruis dicht bij de plaats waar hij sneuvelde, bij Zonnebeke Lake (28.D.28.a.30.40). Dit kruis werd aanvankelijk herplaatst op Perth China Wall Cemetery. Zijn stoffelijk overschot werd na de oorlog niet teruggevonden of geïdentificeerd. Alexander Thomas Bethune heeft geen bekend graf en wordt herdacht op paneel 23D van de Menenpoort.

Connectie's met andere militairen 1

Frank William Bethune
broer

Bestanden 1

Bronnen 5

22nd Battalion Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/39/26).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
6th Brigade Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/6/26).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
First Australian Imperial Force Personnel Dossiers, 1914-1920 (National Archives of Australia, Canberra (NAA), B2455).
https://www.naa.gov.au/
Gebruikte bronnen
Unit embarkation nominal rolls, 1914-18 War (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM8).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
Virtual War Memorial Australia.
https://vwma.org.au
Gebruikte bronnen

Meer informatie 4