Pte
Joseph Frederick Lapworth

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1894
Geboorteplaats:
Brisbane, Queensland, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
South Brisbane, Queensland, Australië
Beroep:
Klerk - Bediende
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
2199A
Dienstneming datum:
16/02/1916
Dienstneming plaats:
Brisbane, Queensland, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 49th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
26/09/1917
Plaats van overlijden:
Remus Wood, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
23

Begraafplaats

Bedford House Cemetery
Plot: III
Rij: A
Graf: 8

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Joseph Frederick Lapworth, een voormalig klerk, werd geboren in mei 1894 in Brisbane, Queensland, Australië. Hij was de zoon van Sarah Lapworth. Hij diende bij de Citizen Military Forces (9th Infantry). Op 16 februari 1916 schreef hij zich in Brisbane in en op 16 augustus 1916 vertrok hij vanuit Brisbane aan boord van HMAT A42 Boorara met de 4de versterking van het 49ste Bataljon, onderdeel van de 13de Australische Brigade van de 4de Australische Divisie.

De 4de Australische Divisie nam deel aan de Slag om Polygon Wood, een fase van de Slag om Passendale. Het moest aanvallen vanaf stellingen langs de Anzac heuvelrug, net ten zuiden van Polygon Wood, en opereerde op de linkerflank van de 5de Australische Divisie, die Polygon Wood zelf moest veroveren. De aanval van de 4de Divisie werd door de 4de en 13de Australische Brigades gedragen. De 13de Australische Brigade rukte op haar beurt op met het 50ste Bataljon; het 49ste en 51ste Bataljon Australische Infanterie waren ter ondersteuning.

Op 26 september 1917 om 6.45 uur rukten de Australiërs achter een rollend spervuur op. Het spervuur was erg dicht en krachtig en de meeste Duitse weerstand was al gebroken voordat de aanvallers aankwamen. De verdedigers die ze tegenkwamen, gaven zich gewillig over. Alleen enkele Duitse sluipschutters boden lichte weerstand.

Om 7.55 uur trok het 49ste Bataljon door Albania Wood en bereikte zijn doel, even ten westen van het gehucht Molenaarelsthoek. Toen de mannen hun posities hadden ingenomen, begonnen ze loopgraven te graven en organiseerden ze de verdediging. Om 15.30 uur en om 18.00 uur werden Duitsers gezien die zich aan hun front verzamelden, maar beide pogingen om een tegenaanval te organiseren werden met artillerievuur afgeslagen. Voor beide Australische Divisies was de aanval op 26 september een succes geweest. Polygon Wood was door de 5de Australische Divisie veroverd en alle bataljons van de 4de Australische Divisie hadden hun doelen bereikt.

Het 49ste Bataljon werd in de nacht van 27 september afgelost door het 46ste Bataljon Australische Infanterie. Ondanks het succes van de aanval leed het 49ste Bataljon in totaal 129 slachtoffers. Vijfentwintig mannen werden gedood, vijf officieren en 94 andere rangen werden gewond en vijf mannen raakten vermist.

Joseph Frederick, 23 jaar oud, werd op 26 september 1917 in de strijd gedood. Volgens zijn kameraden was hij de laatste die in de granaattrechter sprong en werd hij in de rug geschoten. Ze verbonden zijn wond en legden hem op een brancard, maar die werd geraakt, waardoor Joseph Frederick opnieuw zeer ernstig gewond raakte. Volgens soldaat Moriarty (brancardier) kon hij nog net zeggen "They have got me again". Ze kregen hem terug in de granaattrechter waar hij enkele minuten later stierf. Soldaat Lapworth werd aanvankelijk begraven waar hij viel, ten westen van Remus Wood (28.D.28.d.10.10). Er werd een kruis gemaakt met een stok en een Duitse bajonet. Na de oorlog werden zijn stoffelijke resten opgegraven en herbegraven op Bedford House Cemetery, Enclosure No. 6, Plot 3, Row A, Grave 8.

Bestanden 1

Bronnen 6

13th Brigade Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/3/20).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
49th Battalion Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/66/16).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
Australian Red Cross Wounded and Missing Enquiry Bureau (Australian War Memorial, Campbell (AWM), RCDIG1064166).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
First Australian Imperial Force Personnel Dossiers, 1914-1920 (National Archives of Australia, Canberra (NAA), B2455).
https://www.naa.gov.au/
Gebruikte bronnen
J.F. Lapworth, one of the soldiers photographed in The Queenslander Pictorial, supplement to The Queenslander, 1916.
https://trove.nla.gov.au/work/197483896?keyword=lapworth%202199
Gebruikte bronnen
Unit embarkation nominal rolls, 1914-18 War (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM8).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen

Meer informatie 4