Pte
Ernest William Wood

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
13/01/1897
Geboorteplaats:
Brisbane, Queensland, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Wickham Terrace, Brisbane, Queensland, Australië
Beroep:
Douanebeambte
Geloof:
Methodist

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
78
Dienstneming datum:
04/12/1915
Dienstneming plaats:
Brisbane, Queensland, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 41st Bn. ( The Byron Scottish )  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
02/03/1963
Plaats van overlijden:
Brisbane, Queensland, Australië
Doodsoorzaak:
Overlijden na de oorlog (niet gerelateerd)
Leeftijd:
66

Begraafplaats of gedenkplaats

Er is geen begraafplaats of gedenkplaats bekend van deze militair.

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 5

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van verwonding
#5 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Ernest William Wood werd geboren op 13 januari 1897 in Brisbane, Queensland, Australië. Hij was een van de twaalf kinderen van John William en Elizabeth Brewster. Op jonge leeftijd ging hij begin 1900 als cadet bij de Queensland Naval Reserve. Daar leerde hij seinen hoewel hij (rood-groen) kleurenblind was. Voor WO I werkte Ernest als douanebeambte. Op 4 december 1915, bijna 19 jaar oud, meldt hij zich bij het Brisbane recruiting office voor legerdienst. Hij diende als soldaat met dienstnummer 78 in het 41ste Australian Infantry Battalion, onderdeel van de 11de Australian Brigade van de 3de Australian Division.

In juni 1917 speelt het 41ste Bataljon een ondersteunende rol in de Slag om Mesen. Enkele maanden later, in oktober 1917, neemt het bataljon deel aan de Slag om Broodseinde en verovert Broodseinde op 4 oktober. Op 5 oktober 1917 houdt het 41ste Bataljon de linie bij Berlin Wood en Hamburg Farm. Om 6 uur de volgende dag wordt het bataljon afgelost door het 34ste bataljon. Het 41ste wordt in reservepositie geplaatst achter Van Isackere Farm. Ze blijven in deze positie tot 20 oktober 1917.

Op 19 oktober 1917 raakt Ernest William Wood ernstig gewond bij Broodseinde. Hij vertelt later aan zijn kinderen dat hij telegraafkabels aan het leggen is te midden van artilleriebeschietingen. Plotseling landt een projectiel voor zijn voeten en explodeert. Granaatscherven verwonden zijn linkerbeen en breken zijn rechterbovenarm. Hulpeloos en gewond ligt Ernest William dagenlang in de modder voordat er redding komt. Ernest wordt gerepatrieerd naar Camiers, Frankrijk. Eind november 1917 wordt Ernest William overgebracht naar een ziekenhuis in Groot-Brittannië. Daar herstelt hij verder waarna hij uiteindelijk op 5 april 1918 terugkeert naar Australië. Op 26 oktober 1918 wordt hij uit militaire dienst ontslagen.

Nadat Ernest William Wood volledig hersteld is, werkt hij tot zijn pensioen als klerk bij het Commonwealth Department of Light Houses and Shipping. Op 4 november 1922 trouwt hij met Vignetta Erica Dahl. Samen krijgen zij zes kinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient hij nog een laatste keer in het leger. Hij overlijdt op 2 maart 1963 in Brisbane op 66-jarige leeftijd.

Meer informatie 1

The AIF Project (UNSW Canberra)
https://www.aif.adfa.edu.au/showPerson?pid=330501