Pte
Cyril Patrick Elliott

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1893
Geboorteplaats:
Cowra, New South Wales, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Yass, New South Wales, Australië
Beroep:
Stoker
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
3142
Dienstneming datum:
29/08/1916
Dienstneming plaats:
Goulburn, New South Wales, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 35th Bn. (Newcastle's Own Regiment)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
05/10/1917
Plaats van overlijden:
Potsdam, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
24

Gedenkplaats

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Cyril Elliott werd in 1893 geboren in Cowra, New South Wales, als zoon van Alexander Patrick en Myra Elliott (nee Robertson). Hij had vier broers en twee zussen. Patrick nam in augustus 1916 dienst in Goulborn, New South Wales. De 23-jarige woonde toen in Yass, New South Wales en werkte als stoker op een locomotief. Cyril scheepte zich op 11 november 1916 in voor Engeland. Hij beëindigde zijn training bij het 62ste Bataljon op Salisbury Plain. Het 62ste Bataljon ging toen overzee om de 3de Australische Divisie te versterken. Bijna precies een jaar na zijn indiensttreding vertrok Cyril naar het Westelijk Front. Op 1 september werd hij opgenomen door de Australische Infanterie, 35ste Bataljon (Newcastle's Own Regiment), onderdeel van de 9de Australische Brigade, van de 3de Australische Divisie.

Toen hij door het 35ste opgenomen werd, genoot het bataljon van een paar rustige dagen en nam het deel aan een sportwedstrijd die door de 9de Australische Infanterie Brigade bij Vaudringhem in Noord-Frankrijk gehouden werd. Het 35ste Bataljon won de muildierenrace op 5 september en ontving de 1ste prijs voor de beste veldkeuken op de 15de. De rest van de dagen werden gevuld met zwemmen en een concert. De zorgeloze tijden vervlogen snel. Na een inspectie van veldmaarschalk Haig op 22 september 1917 werd de 3rde Australische Divisie naar het front in Vlaanderen getrokken. Op 30 september verliet het 35ste Bataljon met motorbussen de veiligheid van hun kamp in Winnezeele, Frankrijk. Tegen de ochtend van de volgende dag hadden ze het 13de King's Battalion (Liverpool Regiment) in de sector Zonnebeke afgelost en posities ingenomen tussen Bostin Farm en Hill 40, met hun rechterflank rustend op de spoordijk van Ieper-Roeselare. Het 13de King's was niet rouwig om de linie te verlaten. Hill 40, voor het 35ste Bataljon, domineerde het gebied en de King's hadden zware verliezen geleden door sluipschutters, machinegeweervuur en artilleriebeschietingen. Cyril's bataljon hield de linie totdat ze in de nacht van 4 op 5 oktober 1917 werden afgelost. Op 4 oktober, toen de 1ste en 2de Australische divisies de hoogten ten oosten van Zonnebeke bestormden, werden de stellingen van de 3de Divisie zwaar gebombardeerd. In slechts vier dagen leed het bataljon 81 slachtoffers, waarvan er 18 werden gedood.

Cyril Patrick Elliott, slechts 24 jaar oud, sneuvelde op 5 oktober 1917. Volgens gegevens van het Rode Kruis werd hij begraven ten westen van de Hanebeek, langs de zuidelijke oever van de spoorweg, nabij het voormalige Duitse bolwerk Potsdam. Cyril heeft vandaag geen bekend graf en wordt herdacht op het Monument van de Menenpoort in Ieper.

Bronnen 6

13 Battalion King's Liverpool Regiment (The National Archives, Kew (TNA), WO 95/1429/2).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
35th Infantry Battalion (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/52).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
9th Infantry Brigade (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/9/12).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
Australian Red Cross Wounded and Missing Enquiry Bureau (Australian War Memorial, Campbell (AWM), RCDIG1064166).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
First Australian Imperial Force Personnel Dossiers, 1914-1920 (National Archives of Australia, Canberra (NAA), B2455).
https://www.naa.gov.au/
Gebruikte bronnen
Unit embarkation nominal rolls, 1914-18 War (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM8).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen

Meer informatie 4