Lt
George Adam Russell Ross

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
28/10/1894
Geboorteplaats:
Aberdeen, Aberdeenshire, Schotland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Grimsby, Ontario, Canada
Beroep:
Boekhouder

Informatie legerdienst

Land:
Schotland, Verenigd Koninkrijk
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Luitenant
Service nummer:
783797
Dienstneming datum:
20/09/1914
Dienstneming plaats:
Valcartier Camp, Quebec, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 15th Bn. (48th Highlanders)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
03/06/1916
Plaats van overlijden:
Zillebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
21

Begraafplaats

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Eind mei 1916 bezet het Canadees leger de hoogtes ten oosten van Zillebeke. Hun frontlinie loopt vanaf het gehucht Hooge over Hill 62 en Mount Sorrel tot aan de voet van Hill 60. De posities tussen Mount Sorrel en Hill 62 zijn de enige bij Ieper waar de geallieerden hoger gelegen gronden bezitten dan de Duitsers. Juist hier plannen laatstgenoemde een grootschalige aanval.

Een Duitse aanval in de ochtend van 2 juni 1916 is het begin van de Slag bij Mount Sorrel. Na zware beschietingen laten de Duitsers ‘s middags bij Mount Sorrel vier mijnen springen. Vervolgens overspoelen Württembergse troepen de hoogtes.

In allerijl worden Canadese versterkingen naar het front gestuurd. Na een hele nacht marcheren wordt een haastig ineen geflanste tegenaanval uitgevoerd. Aan de startposities heerst verwarring. Aarzelend zetten de Canadese bataljons één voor één de aanval in, niet wetend of de mannen naast hen wel kunnen volgen. Het is intussen volop daglicht. Het vuur is moordend. Slechts kleine groepjes weten de Duitse linies te bereiken. De Canadezen slagen er niet in om de hoogtes te heroveren, maar kunnen zich wel ingraven aan de voet van de heuvelrug.

Tijdens de opmars naar de tegenaanval, in de nacht van 2 op 3 juni, sneuvelt George Ross, een 21-jarige luitenant van 15th Battalion Canadian Infantry. Omstreeks middernacht wordt zijn bataljon dat op weg is naar Observatory Ridge beschoten. George wordt gedood tijdens het kruisen van de spoorweg Ieper-Roeselare.