Lt
Robert Burton Bennett

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
27/02/1887
Geboorteplaats:
Neutral Bay, New South Wales, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Neutral Bay, New South Wales, Australië
Beroep:
Klerk - Bediende
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Luitenant
Service nummer:
563
Dienstneming datum:
27/08/1914
Dienstneming plaats:
Sydney, New South Wales, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 4th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Plaats van overlijden:
Anvil Wood, Molenaarselst, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
30

Begraafplaats

Tyne Cot Cemetery
Plot: XL
Rij: D
Graf: 2

Points of interest 5

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)
#5 Sterfteplaats

Mijn verhaal

Robert Burton Bennett, een voormalig kantoorbediende, werd geboren op 27 februari 1887 in Neutral Bay, New South Wales, Australië. Hij was de zoon van William Christopher en Sarah Jane Bennett.
Hij ging op 27 augustus 1914 in dienst in Sydney, New South Wales, Australië. Robert Burton diende als luitenant in het 4de bataljon Australische Infanterie, dat deel uitmaakte van de 1ste Brigade van de 1ste divisie.
In oktober 1917 speelde het 4de Bataljon van de Australische Infanterie, dat deel uitmaakte van de 1ste Brigade van de 1ste Divisie, een centrale rol in de Slag om Broodseinde, een kritieke fase van de Derde Slag om Ieper. De maand van het bataljon begon met voorbereidingen, toen ze op de 1ste van Steenvoorde naar Chateau Segard trokken, voordat ze op de 2de posities innamen in de frontlinie bij Westhoek, Anzac en Broodseinde. Ze losten de rechter subsector van de 3de Australische Infanterie Brigade af, waarbij de brigadecommandant de controle over de linie overnam.
Op 4 oktober rukte het bataljon op om deel te nemen aan de aanval op de heuvelrug van Broodseinde. Om 06:00 uur zette het 4de Bataljon, samen met het 1ste Bataljon, de aanval in en veroverde de heuvelrug om 09:00 uur. Ondanks enige weerstand kon het bataljon de hele dag zijn positie consolideren, zich reorganiseren en voorbereiden op mogelijke tegenaanvallen. Tegen de avond had het 1ste Bataljon zich in hun nieuwe posities gevestigd, klaar om zich te verdedigen tegen elk Duits tegenoffensief.
De volgende dagen bleef het bataljon bezig met verdedigingswerk, waaronder het ingraven en versterken van posities. Op 5 oktober werden ze na voortdurend artillerievuur afgelost door de 3de Australische Infanteriebrigade. Het 1ste Bataljon trok toen terug naar Chateau Segard om zich te reorganiseren en voor te bereiden op toekomstige gevechten.
Op de 9de werd het bataljon overgeplaatst naar Wippenhoek, waar ze enkele dagen doorbrachten om zich te herpakken, te trainen en zich voor te bereiden op verdere gevechten. Tijdens de Slag om Broodseinde vielen er veel slachtoffers, maar de bijdrage van het 1ste en 4de Bataljon was van kritiek belang bij het veiligstellen van sleutelposities, het verzekeren van het succes van de operatie en het leggen van een basis voor verdere opmars in de campagne.
Robert Burton, 30 jaar oud, werd op 4 oktober 1917 in de strijd gedood. Het lichaam van de luitenant werd onder een granaattrechter bij Anvil Wood, Molenaarselst op 28.J.4.b.70.70 gevonden. Zijn stoffelijk overschot werd opgegraven en bijgezet op Tyne Cot Cemetery, perceel XL, rij D, graf 2.

Bronnen 6

4th Battalion
https://www.4thbattalion.com.au/
Gebruikte bronnen
Ancestry : Military Records
https://www.ancestry.com/search/categories/39/?searchOrigin=navigation_header
Gebruikte bronnen
Common Wealth Wargraves Comission
https://www.cwgc.org/find-records/
Gebruikte bronnen
National Archives Of Australia : RecordSearch
https://recordsearch.naa.gov.au/SearchNRetrieve/Interface/
Gebruikte bronnen
The Long, Long Trail
https://www.longlongtrail.co.uk/army/order-of-battle-of-divisions/1st-australian-division/
Gebruikte bronnen
tMapper : WW1 Mapper
https://www.tmapper.com/
Gebruikte bronnen