Pte
Simon Richard Francisco

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1893
Geboorteplaats:
Mount Cole, Victoria, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Boomi, New South Wales, Australië
Beroep:
Aannemer
Geloof:
Rooms-katholiek

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
3042
Dienstneming datum:
01/09/1916
Dienstneming plaats:
Armidale, New South Wales, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 34th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
12/10/1917
Plaats van overlijden:
Tyne Cottage, Passendale, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
24

Begraafplaats

Tyne Cot Cemetery
Plot: XXXIX
Rij: E
Graf: 20

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Simon Richard Francisco werd in 1893 geboren in Mount Cole, Victoria. Hij was de zoon van Domingos en Margaret Ann Francisco. Zijn grootvader was een Portugese immigrant.

Toen Simon in september 1916 in dienst ging, werkte hij als aannemer en woonde hij met zijn ouders in Boomi, New South Wales. Simon meldde zich in januari 1917 aan en werd in september 1917 ingelijfd bij het 34ste Bataljon van de Australische Infanterie. Het 34ste Bataljon maakte deel uit van de 9de Brigade van de 3de Australische Divisie. Eind september werd het 34ste Bataljon overgeplaatst naar België waar ze betrokken zouden raken bij de Slag bij Passendale. Op 12 oktober 1917 deed de 3de Australische Divisie een rampzalige aanval op Passendale zelf. De startlinie van het bataljon was vlakbij wat nu Tyne Cot Cemetery is. Het 34ste Bataljon was het eerste bataljon van de 9de Brigade dat oprukte, gevolgd door het 35ste en 36ste Bataljon.

Om 5u25 begon het spervuur. Het was erg zwak en het was moeilijk te bepalen wat het eigen spervuur was en wat Duits granaatvuur. De opmars verliep langzaam. Een eerste obstakel waren twee bunkers. Eén ten noorden van Augustus Wood en één ten noordoosten van Heine House. Duits mitrailleurvuur vanuit deze posities veroorzaakte verschillende slachtoffers en hield het midden van de opmars op. Tegen de tijd dat het 34ste het tweede doel had bereikt, had het zware verliezen geleden door Duits machinegeweer- en granaatvuur. Om 15.00 uur ontvingen de bataljons instructies om koste wat het kost een nieuwe linie vast te houden, die liep van Defy Crossing aan de Ieper-Roeslare spoorweg naar Waterfields. Er was slechts een paar honderd meter terrein gewonnen. Terwijl Passendale onbereikbaarder leek dan ooit.

Simon, 24 jaar, sneuvelde op 12 oktober 1917, nadat hij nog maar een maand bij zijn eenheid was. Simon werd begraven in het veld bij Tyne Cot. Zijn stoffelijk overschot werd in 1920 herbegraven op Tyne Cot Cemetery, waar de jongeman vandaag de dag nog steeds rust.

Bronnen 4

Beaver E. and Meldrum J.W.G, A Short History of the 34th Battalion, AIF (Carlton, Illawarra Press, 1957) 22-24.
Gebruikte bronnen
First Australian Imperial Force Personnel Dossiers, 1914-1920 (National Archives of Australia, Canberra (NAA), B2455, FRANCISCO S R).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
McCarthy Chris, Passchendaele: The Day-By-Day Account (Londen, Arms & Armour, 2018), 128-130.
Gebruikte bronnen
Unit embarkation nominal rolls, 1914-18 War (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM8).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen

Meer informatie 3