Reservist
Stanislaus Markowski

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
05/11/1888
Geboorteplaats:
Neuguth, Lissa, Posen, Koninkrijk Pruisen, Duitse Keizerrijk

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Kankel, Lissa, Posen, Koninkrijk Pruisen, Duitse Keizerrijk
Beroep:
Arbeider
Geloof:
Rooms-katholiek

Informatie legerdienst

Land:
Polen
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Rang:
Reservist
Eenheden:
 —  5. Kompagnie, II. Bataillon, 4. Unter-Elsässisches Infanterie-Regiment Nr. 143  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
08/11/1914
Plaats van overlijden:
Veldhoek, Geluveld, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
26

Begraafplaats

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark (Kameradengrab)
Plot: Onbekend
Rij: Onbekend
Graf: Onbekend

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Stanislaus Markowski werd geboren op 5 november 1888 in Neuguth, Lissa, Posen, Koninkrijk Pruisen. Hij was de zoon van Tomasz en Marianna Błażejczak. Op 26 oktober 1911 trouwde hij met Antonina Bartkowiak. Het koppel woonde voor de oorlog in Kankel, Lissa, Posen. Hij diende als reservist in de 5. Kompagnie, II. Bataillon, 4. Unter-Elsässisches Infanterie-Regiment Nr. 143, 60. Infanterie-Brigade, 30. Infanterie-Division.

In november 1914 werd de 30. Infanterie-Division zich rond de Meenseweg bij Geluveld. Op 8 november 1914 nam Infanterie-Regiment Nr. 143 deel aan een aanval op de beboste kasteelgronden van Veldhoek en Herentagebos, respectievelijk ten noorden en zuiden van de Meenseweg. Die ochtend bedekte dichte mist het slagveld. Rond 11u30 in de ochtend trok de mist op. Terwijl de afgesproken tijd voor de aanval naderde, hoorde Majoor Collet (de commandant van II. Bataillon) van enkele overlopers dat de vijandelijke stelling klaar was voor een aanval. Hij beval een onmiddellijke aanval. De eerste aanvalsgolf slaagde erin de bosrand te bereiken. De 5. Kompagnie behoorde tot de tweede aanvalsgolf. Zoals afgesproken eindigde de stormloop bij de bosrand. Sommige compagnieën, zoals de 7./8. Kompagnie, gingen echter verder het bos in. Zij leden zeer zware verliezen. Andere compagnieën leden ook verliezen. Van de 5. Kompagnie waren de drie officieren uit de strijd gehaald. Leutnant Peter werd gedood, Leutnant der Reserve Lenel en Leutnant der Reserve Schäper raakten gewond.

Ook Reservist Markowski was één van de dodelijke slachtoffers. Hij werd eerst begraven op de Duitse begraafplaats van Broodseinde bij Zonnebeke, vermoedelijk Ehrenfriedhof “Am Strassenkreuz Broodseinde” Nr. 103. Deze begraafplaats werd aangelegd in 1915 en diende als verzamelbegraafplaats voor de vele veldgraven in de regio. In de jaren 1950 werd deze begraafplaats ontruimd. De geïdentificeerde stoffelijke resten werden overgebracht naar het Duitse oorlogsbegraafplaats in Menen. De resten die niet-geïdentificeerd konden worden, werden bijgezet in het Kameradengraf op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Langemark. Stanislaus Markowski wordt herdacht op het Kameradengraf in Langemark.

Bronnen 5

Bossert Hans en Fritz Rust. Das 4. Unter-Elsässische Infanterie-Regiment Nr. 143 in Frieden und im Weltkrieg (Berlijn: Verlag Bernard & Graefe, 1935), 174-181.
Gebruikte bronnen
Geboorteakte
Gebruikte bronnen
Huwelijksakte
Gebruikte bronnen
Oorlogsmonument op de kerk van Kąkolewo
Gebruikte bronnen
Sterfakte
Gebruikte bronnen