Spr
Frank Hugh Armstrong

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
07/09/1889
Geboorteplaats:
Charters Towers, Queensland, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Luke Street, Charters Towers, Queensland, Australië
Beroep:
Arbeider
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Sapper
Service nummer:
5278
Dienstneming datum:
24/03/1916
Dienstneming plaats:
Charters Towers, Queensland, Australië
Eenheden:
 —  Australian Tunnelling Corps, 1st Coy.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
01/10/1917
Plaats van overlijden:
Hooge, Zillebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
28

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Frank Armstrong werd geboren in 1889. Hij was de zoon van Thomas en Eliza Jane Armstrong uit Charters Towers, Queensland. Frank werkte als arbeider voordat hij in maart 1916 in dienst ging. Aan het eind van het jaar verliet de 27-jarige Australië.

In februari werd Frank aangenomen bij de 1ste Australian Tunnelling Company in Frankrijk. Na een lange periode van ziekte kon hij zich pas op 18 september 1917 weer bij zijn eenheid voegen, aan de vooravond van de Slag bij de Meenseweg, terwijl de 1st Australian Tunnelling Company een diep tunnelsysteem aan het graven was bij Hooge Crater. Werken die vastgelegd werden door de Australische oorlogsfotograaf Frank Hurley.

Na de inname van het Polygoonbos op 26 september 1917 door de 5de Australische Divisie werden de Duitsers teruggedrongen naar de hoogten ten zuiden en oosten, van het Polygoonbos. Het volgende doel was de inname van de hoogten aan Broodseinde op de heuvelrug, ten noordoosten van het Polygoonbos.

De Australische tunnelgravers begonnen met het bouwen van dugouts op de pas veroverde grond, waarvan een enorme dugout onder de Westhoekkam veel tijd en middelen van de 1st Australian Tunnelling Company vergde. Een ander belangrijk werkterrein voor de 1st Australian Tunnelling Company was bij de Butte in het Polygoonbos, deze vooroorlogse doelheuvel van een schietterrein was door de Duitsers uitgegraven en ondertunneld en huisvestte commando- en hulpposten. De tunnelgravers werkten aan het repareren en aanpassen van het complex met schaarse middelen onder gevaarlijke omstandigheden.

Op 1 oktober 1917 werden acht sappeurs van de 1st Australian Tunnelling Company in de strijd gedood, van wie er vijf op de Menenpoort staan gebeiteld. Een ravitailleringspatrouille, waar Frank deel van uitmaakte, werd 's nachts vermist op de vlonderpaden langs de Meenseweg bij Hooge. Elk spoor van hen ontrbrak en het is onduidelijk wat er met hen gebeurd is. Volgens een naoorlogse getuigenis van korporaal Wyman van de 1st Australian Tunnelling Company geloofde men dat Frank vast kwam te zitten in een dugout met sappeurs Spence en Skillen, met wie hij het laatst gezien werd.

Sappeur Daniel Hugh McKinley, die ook op 1 oktober 1917 bij Hooge gedood werd, heeft een bekend graf op Hooge Crater Cemetery. Zijn stoffelijke resten werden opgegraven van een voorlopige begraafplaats op Bellewaerde Ridge. Hoe het ook zij, Frank, die net 28 jaar was geworden, heeft tot op de dag van vandaag geen bekend graf en wordt herdacht op het Menin Gate Memorial.

Bronnen 3

Finlayson Damien, Crumps and camouflets : Australian Tunnelling Companies on the Western Front (Newport, Big Sky, 2010), 239-252.
Gebruikte bronnen
First Australian Imperial Force Personnel Dossiers, 1914-1920 (National Archives of Australia, Canberra (NAA), B2455, ARMSTRONG F).
https://www.naa.gov.au/
Gebruikte bronnen
Unit embarkation nominal rolls, 1914-18 War (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM8).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen

Meer informatie 4