Pte
John Harris

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
23/11/1887
Geboorteplaats:
Saddle Hill, Fairfield, Otago, Nieuw-Zeeland

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Gordon Road, Mosgiel, Dunedin, Nieuw-Zeeland
Beroep:
Kolen vervoerder
Geloof:
Methodist

Informatie legerdienst

Land:
Nieuw-Zeeland
Strijdmacht:
New Zealand Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
46714
Dienstneming datum:
11/12/1916
Dienstneming plaats:
Dunedin, Otago, Nieuw-Zeeland
Eenheden:
 —  Otago Regiment, 1st Bn., "D" Coy.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
03/12/1917
Plaats van overlijden:
Polderhoek Château, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
30

Begraafplaats

Hooge Crater Cemetery
Plot: 10
Rij: B
Graf: 1

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

John Harris was de zoon van Adam en Jane Harris. Hij werd geboren op 23 november 1887 in het Nieuw-Zeelandse Saddle Hill, Otago. John woonde in Mosgiel, Dunedin en werkte als een steenkool vervoerder. In december 1916 nam hij dienst in het New Zealand Expeditionary Force. Hij behoorde tot het 1st Battalion van het Otago Regiment (1st Brigade ).

John sneuvelde op 3 december 1917 tijdens een aanval op Polderhoek Chateau. Op 1 december verhuizen ze naar de lijnen ten westen van Polderhoek Chateau. Op 3 december bevonden alle troepen zich op hun verzamelplaats, klaar voor de aanval die om 12 uur ’s middags van start ging. Polderhoek Chateau en Geluveld waren namelijk tactisch belangrijk voor het Duitse leger. Onder de ruïnes van Polderhoek Chateau was er een schuilplek voor een garnizoen. Bovendien kon vanuit die positie uitgekeken worden op de noordelijke defensieve lijnen van de geallieerde troepen, waardoor Polderhoek Chateau een bedreiging vormde. De start van de aanval verliep echter niet vlekkeloos: heel wat van de eigen troepen raakten gevangen in het geallieerde spervuur, wat tot zware verliezen leidde. Ook het Duitse spervuur dat vlak voor zero hour gestart was, droeg bij tot de vernieling. De aanvallende troepen wilden het eigen spervuur ontvluchtten en rukten daarom op, waarna ze ook onder vuur van Duitse machinegeweren kwamen te liggen, wat het slachtofferaantal nog meer deed oplopen. De aanvallende troepen werden beschoten vanuit posities rondom Polderhoek Chateau maar ook vanuit Geluveld. Ze kregen hulp van versterkende troepen, maar ook zij slaagden er niet in door te breken. De aanval werd opgehouden. Doorheen de namiddag ondernamen de Duitse troepen pogingen om het moeras van de Reutelbeek over te steken. Die aanvallen konden telkens onderdrukt worden. Er was nog net voldoende munitie om twee nachtelijke aanvallen af te weren. Een nieuwe poging om de posten rondom het kasteel en Polderhoek Chateau zelf in te nemen werd afgeblazen door het hoge slachtofferaantal. In de nacht van 4 op 5 december werden de troepen uiteindelijk afgelost. Voor de aanval betaalde het Ontago Regiment een hoge prijs: 45 doden, 160 gewonden en 26 vermisten.

Eén van die gesneuvelde mannen was de 30-jarige John Harris. Na de oorlog werd zijn lichaam werd nabij Polderhoek Chateau teruggevonden. Hij werd herbegraven op Hooge Crater Cemetery (plot X, rij B, graf 1).

Bronnen 5

Byrne, A.E. Official History of the Otago Regiment, NZEF in the Great War 1914-1918 (Eastbourne: Antony Rowe Ltd., s.d.), 229-243.
Gebruikte bronnen
Gray, John H. From The Uttermost Ends of The Earth: The New Zealand Division on the Western Front 1916-1918 (Christchurch: Wilson Scott Publishing, 2010), 175-180.
Gebruikte bronnen
New Zealand Defence Force Personnel Records (Archives New Zealand, Wellington (ANZ), R16792113).
https://www.archives.govt.nz/
Gebruikte bronnen
Stewart, H. The New Zealand Division 1916 - 1919: a Popular History based on Official Records (London: Intype London Ltd, 1920), 298-314.
Gebruikte bronnen
The Great War 1914-1918, New Zealand Expeditionary Force, Roll of Honour. (Wellington: W.A.G. Goverment Printer, 1924), 125.
Gebruikte bronnen

Meer informatie 5