Sld
Leon Mollet

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
25/12/1894
Geboorteplaats:
Maubray, Henegouwen, België

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Maubray, Henegouwen, België
Geloof:
Rooms-katholiek

Informatie legerdienst

Land:
België
Strijdmacht:
Belgisch leger
Rang:
Soldaat Tweede Klasse
Service nummer:
131/61523
Eenheden:
 —  9/III/1e regiment karabiniers - 9/III/1er régiment de carabiniers  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
16/10/1918
Plaats van overlijden:
Ingelmunster, West-Vlaanderen, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
23

Begraafplaats

Cimetière communal de Maubray
Plot: Onbekend
Rij: Onbekend
Graf: Onbekend

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Leon Mollet werd op kerstdag 1894 geboren in Maubray bij Antoing in Henegouwen. Tijdens de oorlog diende de jonge Leon als dienstplichtige in het Belgische leger. Hij had de rang van soldaat tweede klas en werd klaroenier in de 9e compagnie van het 3e bataljon van het 1e Regiment Karabiniers.

Als klaroenier zou Leon deelnemen aan het bevrijdingsoffensief dat op 28 september 1918 uitbrak. Na een week vechten stagneerde het offensief voor Roeselare. De mannen waren moe, nat en slecht bevoorraad. Wapens en uitrusting waren na een week in het veld vuil en functioneerden niet meer naar behoren. De gevechten hadden een tol gevraagd. Meer dan een derde van alle karabiniers was gedood of gewond. Op 14 oktober, na twee weken om uit te rusten en de legergroepen te reorganiseren, werd het offensief met hernieuwde kracht hervat. De Duitse linies bij Roeselare begaven het onder de geallieerde overmacht en het Duitse leger trok zich terug achter de Leie.

Op 16 oktober bevond de Karabiniers zich in Izegem langs het kanaal Roeselare-Leie. Met de hulp van Franse pontonbruggen werd het kanaal in de vroege uren overgestoken. Het Duitse leger dat achter de Leie terugviel, bood voorlopig slechts sporadische weerstand. In Emelgem lieten de Duitsers hun aanwezigheid opnieuw voelen. Hevig artillerievuur belemmerde verdere opmars van Emelgem naar Ingelmunster. Leon’s bataljon slaagde er rond 16:00 in om de nu verdwenen spoorlijn over te steken die van Ingelmunster naar Tielt liep. Op de spoorlijn stonden lege tramstellen. Hun verwrongen karkassen een symbool van de vluchtigheid van betere tijden. Terwijl shrapnel- en brisantgranaten boven hun hoofden sprongen, slaagden de karabiniers erin om de rijksweg Brugge-Ingelmunster te bereiken. Hier strandde de aanval op Duitse mitrailleurs die opgesteld stonden aan de andere kant van de rijksweg en bij Zandberg. Zonder voldoende artilleriesteun was er geen doorkomen aan. Pas rond 14:00 kon de Belgische artillerie het kanaal oversteken, maar een verdere opmars bleef uit. Integendeel, het Duitse vuur werd heviger en de karabiniers groeven zich in langs de rijksweg.

Leon Mollet, slechts 23 jaar oud, werd op 16 oktober 1918 bij Ingelmunster gedood. Leon werd begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Na de oorlog werd zijn lichaam op verzoek van zijn familie overgebracht naar zijn geboortedorp, waar Leon nog steeds rust. Zijn klaroen, die nog steeds de sporen van de fatale inslag draagt, wordt tegenwoordig tentoongesteld in het Passchendaele Museum.

Bestanden 5

Bronnen 3

Corneille Leytens J. Verspreet (red.), Kroniek van de Belgische Regimenten Karabiniers 1830-1992: Deel 2 De Karabiniers tijdens de Grote Oorlog 1914-1918 (Evere, Printing House of Defence, 2003), 174-176.
Gebruikte bronnen
M. Weemaes, Van de IJzer tot Brussel: Het Bevrijdingsoffensief van het Belgische Leger 28 september 1918 (Marcinelle, Maison d'Edition, 1972) pg. 237-250
Gebruikte bronnen
T. Simoens, “Het Bevrijdingsoffensief. Het Belgische leger bewijst zijn gevechtswaarde (September-November 1918);” In: L. De Vos (ed.). 14-18 Oorlog in België (Leuven, Davidsfonds, 2014) p. 473
Gebruikte bronnen