Gfr
Mikael Steffensen

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
26/11/1887
Geboorteplaats:
Hammelev, Sønderjylland., Denemarken

Algemene Informatie

Beroep:
Landbouwkundige - Agronomist

Informatie legerdienst

Land:
Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Rang:
Gefreiter
Eenheden:
 —  4. Kompagnie, I. Battailon, Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 84  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
28/11/1917
Plaats van overlijden:
Geluveld, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
30

Begraafplaats

Hammelev kirkegård
Plot: Onbekend
Rij: Onbekend
Graf: Onbekend

Points of interest 2

#1 Geboorteplaats
#2 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Mikael Steffensen werd op 26 november 1887 geboren in de Zuid-Jutlandse parochie Hammelev. Hij was de zoon van Anne Christine en Christen Steffensen, maar groeide op in een pleeggezin. Mikael was een goede gymnast en had een uitstekende zangstem. Na de middelbare school, beëindigde Mikael in 1913 ook een opleiding aan de landbouwschool in Kopenhagen. Hij had plannen om een praktijkopleiding van meerdere jaren te volgen, maar besloot echter om zijn legerdienst niet te ontlopen. Tijdens de Grote Oorlog diende hij bij het 84. Reserve-Infanterie-Regiment. Tussen eind oktober 1917 en eind maart 1918 bevonden ze zich in Vlaanderen.


Mikael sneuvelde op 28 november 1917, twee dagen na het vieren van zijn 30ste verjaardag. Op dat moment bevond het regiment zich in de buurt van Geluveld. Samen met een kameraad moest Mikael de officieren in de loopgraven van eten voorzien. Zijn metgezel werd gewond teruggebracht, Mikael volgde later. Aanvankelijk geen wonde bij hem opgemerkt worden. Een autopsie door een dokter maakte echter duidelijk dat een stukje schrapnel onder zijn schouder zijn lichaam had doorboord en zijn hart had geraakt. Mikael zou op slag dood geweest zijn. Zijn kameraad verduidelijkte dat hij samen met Mikael even gestopt was om uit te rusten voor ze aan het laatste en meest lastige stuk van hun tocht moesten beginnen. Het noodlot sloeg toe en Mikael werd met zijn gezicht naar de grond teruggevonden.


Mikael werd oorspronkelijk begraven op de Duitse militaire begraafplaats in de Franse grensstad Halluin. Journalist en redacteur Jes Sarup reisde in maart 1918, net voor de start van het Lenteoffensief, richting de West-Vlaamse slagvelden om het lichaam van zijn vriend te repatriëren. Hij publiceerde zijn ervaringen in het boek Ved Vestfronten. Eind maart 1918, 4 maanden na Mikael’s dood, werd zijn lichaam herbegraven op de plaatselijke begraafplaats in Hammelev. Niels Hansen Jacobsen, die zijn grafsteen ontwierp, plaatste op de achterzijde een belangrijkste boodschap: ‘Laat onze namen sterven en vergeten worden. Zoals het koraal in de diepe zee. Net als het dode koraal helpen wij ook om te bouwen. Aan het groeiende eiland in de komende wereld’.

Bestanden 4

Bronnen 3

Sarup, Jes & Rordam, Valdemar. Sønderjyden Mikael Steffensen en af de faldne : Minder og breve (Oslo: H. Aschehoug & Co., 1919).
Gebruikte bronnen
Sarup, Jes. Ved Vestfronten: Marts 1918 (s.l., s.d.).
Gebruikte bronnen
Speck, William. Das Königlich Preussische Reserve-Infanterie Regiment 84 (Thüringen: Bernhard Sporn Verlag, 1937).
Gebruikte bronnen

Meer informatie 1