Johann Neumeier

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
27/12/1896
Geboorteplaats:
Schwarzau, Niederbayern, Koninkrijk Beieren, Duitse Keizerrijk

Algemene Informatie

Beroep:
Landbouwer

Informatie legerdienst

Land:
Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Eenheden:
 —  3. Bayerische Reserve-Pionier-Kompagnie  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
16/08/1917
Plaats van overlijden:
Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
20

Begraafplaats

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark
Plot: B
Rij: Onbekend
Graf: 12538

Points of interest 2

#1 Geboorteplaats
#2 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

De evolutie van de Eerste Wereldoorlog in een loopgravenoorlog leidde ook tot de bouw van heel wat schuilplaatsen, bunkers en andere beschermde posities. Om die versterkte plekken op een snelle en efficiënte manier uit te schakelen werden de aanvallende Duitsers bijgestaan door Pionier troepen. Deze aparte eenheid van het Duitse leger was gespecialiseerd in de constructie en de vernieling van versterkte vestigingen. Bovendien hielpen ze ook met het overbruggen van natuurlijke hindernissen zoals beken en rivieren. Ze beschikten over speciale wapens zoals mijnen- en vlammenwerpers.

Onder andere landbouwerszoon Johann Neumeier behoorde tot die Pioniertroepen. De Duitse jongeman werd op 27 december 1896 in het Duitse Schwarzau geboren als zoon van Alois en Karoline Neumeier. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte deel uit van de 3. Bayerische Reserve-Pionier-Kompagnie.

Op 16 augustus 1917 vond de Slag bij Langemark plaats. Tijdens dat deel van de Slag bij Passendale sloeg voor Johann Neumeier het noodlot toe. Hij bevond zich met zijn eenheid ten zuidoosten van Zonnebeke. Tijdens het terugtrekken van de frontlinie werd Johann door een granaatscherf van een artillerievoltreffer dodelijk geraakt. De 21-jarige Duitser vond zijn laatste rustplaats op de Duitse militaire begraafplaats in Langemark.

Bestanden 1

Bronnen 3

Kriegstammrollen, 1914-1918 (Bayerisches Hauptstaatsarchiv, München (BHA), Abteilung IV Kriegsarchiv. Kriegstammrollen, 1914-1918; Volume: 16231. Kriegsstammrolle: Bd.1).
https://www.gda.bayern.de/die-staatlichen-archive-bayerns/
Gebruikte bronnen
Kriegstammrollen, 1914-1918 (Bayerisches Hauptstaatsarchiv, München (BHA), Abteilung IV Kriegsarchiv. Kriegstammrollen, 1914-1918; Volume: 16733. Kriegsstammrolle: Bd.6).
https://www.gda.bayern.de/die-staatlichen-archive-bayerns/
Gebruikte bronnen
Kriegstammrollen, 1914-1918 (Bayerisches Hauptstaatsarchiv, München (BHA), Abteilung IV Kriegsarchiv. Kriegstammrollen, 1914-1918; Volume: 16751. Kriegsstammrolle: Bd.4).
https://www.gda.bayern.de/die-staatlichen-archive-bayerns/
Gebruikte bronnen