Pte
Matthew Herbert Austin

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1893
Geboorteplaats:
Clifton, New South Wales, Australië

Algemene Informatie

Beroep:
Arbeider

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
707
Dienstneming datum:
29/12/1915
Dienstneming plaats:
Newcastle, New South Wales, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 35th Bn. (Newcastle's Own Regiment)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
12/10/1917
Plaats van overlijden:
Augustus Wood, Passendale, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
24

Begraafplaats

Passchendaele New British Cemetery
Plot: XIII
Rij: F
Graf: 5

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

Matthew Herbert Austin wordt in maart 1893 als jongste kind in een gezin van vijf geboren in het mijnstadje Clifton, Australië. Zijn ouders emigreerden in 1875 vanuit Wolverhampton, Engeland naar Australië. Wanneer Matthew 15 jaar is, ruilt hij de school in om als matroos op een handelsschip te werken. Vier jaar later besluit hij zijn geluk te beproeven als mijnwerker in de Stanford Merthyr colliery in Kurri Kurri. In die periode begint Austin ook te fietsen. Vooral op de piste blinkt hij uit en behaalt hij heel wat overwinningen in lokale en regionale koersen.

In 1914 trouwt Matthew met Elizabeth Ellenor Roberts. Op 14 december 1915 wordt zijn zoontje Donald Hugh Austin geboren. Twee weken later neemt Matthew vrijwillig dienst in het leger. In maart 1916 wordt hij toegewezen aan ‘C’ Company van het 35th Bn. Australian Infantry (9th Australian Brigade, 3rd Australian Division). Voor hij in mei inscheept richting Europa neemt hij tijdens zijn verlof zijn laatste gezinsfoto.

Eind november 1916 komt Pte. Austin aan in Frankrijk. Het eerste offensief waarbij het 35th Bn. Australian Infantry ingezet wordt in de Slag bij Mesen op 7 juni 1917. Op 12 oktober 1917 gaat het bataljon opnieuw in de aanval met als doel de inname van Passendale. Het 3rd Australian Division valt om 5u25 aan met twee brigades, 9th en 10th Australian Brigade. De aanval van de 9th Australian Brigade, die gepositioneerd was net ten oosten van Tyne Cot, wordt uitgevoerd door het 34th en 35th Bn. Het 34th Bn A.I.F. trekt naar voor maar hevig vuur op de startlijn zorgt voor verwarring. Men kon niet goed uitmaken welke barrage van hun eigen artillerie kwam en welke van de tegenpartij. De 35th Bn A.I.F., die de aanval ondersteunt, kan Defy Crossing, Hillside Farm en Augustus Wood innemen. Ze raken tot in Passendae zelf, waar verschillende patrouilles door het verlaten dorp trekken. Terwijl ze voorwaarts lopen langs de weg naar Passendale, treffen ze er verschillende gewonden van de 66th Division aan, die zich sinds de aanval op 9 oktober schuilhielden in granaattrechters. De aanval is echter niet krachtig genoeg om de nieuw veroverde posities te behouden en de manschappen moeten zich tot bijna aan hun originele startpositie terugtrekken.

Pte. Austin wordt na de slag als vermist opgegeven. Uit zijn Red Cross Wounded and Missing File blijkt dat hij gedood zou zijn. Hij wordt kort daarna geregistreerd als ‘killed in action’. Na de oorlog wordt het lichaam van Austin opgegraven tussen Augustus Wood en Hillside Farm (D.17.a.5.8.) en wordt hij herbegraven op Passchendaele New British Cemetery.

Bestanden 1

Bronnen 7

" The Third Ypres Passchendaele. The Day-by-Day Account ", McCarthy C., London, Arms & Armour Press, 1995, pg. 113-115.
Gebruikte bronnen
AWM
https://www.awm.gov.au/advanced-search/people?people_preferred_name=austin&people_service_number=707&people_unit=
Gebruikte bronnen
Bostyn F., e.a., 'Passchendaele 1917, het verhaal van de doden en Tyne Cot Cemetery, Roularta Group, Roeselare, 2007, pp. 219-221
Gebruikte bronnen
CWGC
https://www.cwgc.org/find-war-dead/casualty/461114/austin,-matthew-herbert/
Gebruikte bronnen
Service Record
https://recordsearch.naa.gov.au/SearchNRetrieve/Interface/DetailsReports/ItemDetail.aspx?Barcode=3041695&isAv=N
Gebruikte bronnen
The Long Long Trail
https://www.longlongtrail.co.uk/army/
Gebruikte bronnen
War Diary 35th Bn.
https://www.awm.gov.au/collection/C1339200
Gebruikte bronnen