L/Cpl
James Ross Binkley

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
03/12/1883
Geboorteplaats:
Hamilton, Ontario, Canada

Algemene Informatie

Beroep:
Verkoper
Geloof:
Presbyterian

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Lance Corporal
Service nummer:
10205
Dienstneming datum:
22/09/1914
Dienstneming plaats:
Valcartier Camp, Quebec, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 3rd Bn. (Toronto Regiment)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
23/04/1915
Plaats van overlijden:
Cross Roads Farm, Sint-Jan, Belgiƫ
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
31

Gedenkplaats

Ypres (Menin Gate) Memorial
Paneel: Panel 18 - 24 - 26 - 30.

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Begin april 1915 worden de Canadezen voor het eerst ingezet bij Ieper. Soldaten uit drie continenten verdedigen de stad. Juist op dit knooppunt van spraakverwarring en cultuurverschillen lanceren de Duitsers een dodelijk offensief. In de eerste dagen van de Tweede Slag bij Ieper, komt Sint-Juliaan in het oog van de storm te liggen. Het kleine dorpje wordt in 1915 het toneel van verschrikkelijke gevechten.

Rechts van de Fransen zitten de Canadezen. Met de restanten van de Franse kolonialen organiseren zij een verdediging in Sint-Juliaan, tegenover de Duitsers ten noorden van hen. De inderhaast opgeworpen verdediging houdt stand, ondanks zware verliezen.

Getrouw aan hun orders graven de Duitsers zich bij valavond in. Er zijn onvoldoende reserves om verder op te rukken. In de hoop om het succes toch nog te monopoliseren, laten ze de volgende dagen versterkingen aanrukken.

In de vroege uren van 24 april slaat een gaswolk een bres in de Canadese linies ten oosten van de dorpskern. De troepen kunnen zich enkel beschermen door natte doeken voor de mond en neus te binden. Maar zakdoeken baten niet tegen geconcentreerd gifgas. Slechts enkelingen kunnen zich in veiligheid brengen. Duitse troepen trekken op naar Sint-Juliaan.

Het 3rd Battalion (Toronto Regiment) wordt op 22 april naar voren gezonden. Rond middernacht graven ze zich in bij Mouse Trap Farm. De boerderij fungeert als verbandpost en hoofdkwartier. Plots ontploft een granaat. Er vallen vijf doden: luitenant Mado MacDondald, sergeant Edwin Mulloy, lanskorporaal James Ross Binkley, soldaat Deric Broughall en soldaat Everard Bickerstaff.

Alle vijf dienen bij de Machine gun section van het bataljon. Mado MacDonald is hun bevelvoerende officier. Ross Binkley is diens goede vriend. Het nieuws van hun dood krijgt veel weerklank in de Canadese media. Ross, de kapitein van de Toronto Argonauts, uit de Canadian Football League, is een beroemdheid.

Wanneer de zware granaat springt zijn Binkley en MacDonald op slag dood. Ze worden begraven met een derde dodelijke slachtoffer, sergeant Edwin Harold Mulloy, een 26-jarige bankbediende uit Aurora, Ontario. Deric Broughall, het vijfde slachtoffer, overlijdt aan de verbandpost bij Mouse Trap Farm.

Bestanden 6

Bronnen 4

Personnel Records of the First World War (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150, Accession 1992-93/166, Box 737 - 10).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War diaries: 3rd Battalion Canadian Infantry (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG9-III-D-3, Volume number: 4913, Microfilm reel number: T-10705, T-10705, File number: 353).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registers: Circumstances of Death (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150, 1992-93/314; Volume Number: 153).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registry: Commonwealth War Graves (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC): RG150, 1992-1993/314, Box 39-244; Box: 46).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen