Pte
George Warner Holt

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
08/03/1886
Geboorteplaats:
Winterset, Iowa, Madison County, Verenigde Staten van Amerika

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Bellevue, Alberta, Canada
Beroep:
Klerk - Bediende
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
898028
Dienstneming datum:
16/02/1916
Dienstneming plaats:
Bellevue, Alberta, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 49th Bn. (Edmonton)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
30/10/1917
Plaats van overlijden:
Bellevue, Passendale, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
31

Gedenkplaats

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

George Holt werd in 1886 geboren in Winterset, Iowa als zoon van Edgar en Launa Holt. Toen George 11 jaar oud was, nam de familie een wagentrein vanuit het westen van Iowa richting Montana. Ze maakten een stop in Montana waar de jongens een baan als cowboy kregen in het Flathead Indianen Reservaat. Tijdens deze reis deed zijn vader Edgar allerlei smidswerk op de trail. De familie kwam rond 1909 aan in Canada. Van de reis bewaarden zij enkele voorwerpen die nog steeds in de familie zijn, zoals een tafel gemaakt van het hout van een van de dubbele wagondozen die zij gebruikten. Enige tijd later werkte George als klerk.

George nam op 16 februari 1916 dienst in Bellevue, Alberta. Hij werd ingedeeld bij de 49th Canadian Infantry (Edmonton), onderdeel van de 7th Brigade, van de 3rd Canadian Division, en landde vlak voor Kerstmis 1916 in Frankrijk. Een jaar later, eind oktober 1917, werden George en zijn bataljon ingezet bij Passendale. Op 30 oktober hervatten de Canadezen hun aanval op Passendale. De 3de divisie viel aan met de 8ste brigade links en de 7de brigade rechts. Vanaf de hoogten van Bellevue, die een paar dagen eerder waren ingenomen, trokken ze verder de uitloper op naar Goudberg en Meetcheele, ten noordwesten van Passendale. De 7de Brigade in Bellevue rukte op naar Meetcheele. Twee bataljons voerden de aanval uit: de Patriciërs en het 49ste Bataljon. De toestand van het terrein speelde de aanvallers parten. De Patriciërs moesten zich door de modder naar Meetcheele slepen. Het spervuur bracht weinig of geen schade toe aan de Duitse pillendozen. De doellijn werd bereikt ten koste van zware offers. Acht van de tien officieren en zes van de tien mannen zijn gedood, gewond of vermist. Links van de Patriciërs ging het 49ste richting Fürst Farm. Voordat de aanval begon, werd het bataljon getroffen door eigen vuur. Duitse artillerie richtte zich op het bataljon bij hun uitgangspositie. Fürst Farm werd ingenomen, maar een verdere opmars over open en modderig terrein was onmogelijk. Eén voor één vielen de mannen ten prooi aan Duitse sluipschutters. Het 49ste leed zware verliezen. 126 mannen werden gedood, 288 anderen raakten gewond en 29 mannen werden vermist.

George sneuvelde op 30 oktober 1917. Hij werd samen met enkele van zijn kameraden begraven. Volgens zijn Circumstances of Casualties record, achter de loopgraven bij Bellevue. Vandaag heeft George geen bekend graf en wordt herdacht op de Menenpoort.

Bronnen 4

Holt Vera, The Lantern Era : a History of Cherhill, Rochfort Bridge, Sangudo and Surrounding School Districts. (Sangudo and District, Sangudo and District History Society, 1979).
Gebruikte bronnen
Personnel Records of the First World War (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150; Volume: Box 4468 - 39).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War diaries: 1st Pioneer Battalion (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG9-III-D-3, Volume number: 4940, Microfilm reel number: T-10747, File number: 440).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registers: Circumstances of Death (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150, 1992-93/314; Volume Number: 193).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen