Sgt
Edwin Assinder

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
10/05/1887
Geboorteplaats:
London (City), Middlesex, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Beroep:
Tijdwaarnemer
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Sergeant
Service nummer:
300448
Dienstneming datum:
11/09/1915
Dienstneming plaats:
Barriefield, Ontario, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Artillery, 3rd T.M. Battery  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
03/06/1916
Plaats van overlijden:
Yeomanry Post, Zillebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
29

Gedenkplaats

Ypres (Menin Gate) Memorial
Paneel: Panel 10.

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Eind mei 1916 bezet het Canadees leger de hoogtes ten oosten van Zillebeke. Hun frontlinie loopt vanaf het gehucht Hooge over Hill 62 en Mount Sorrel tot aan de voet van Hill 60. De posities tussen Mount Sorrel en Hill 62 zijn de enige bij Ieper waar de geallieerden hoger gelegen gronden bezitten dan de Duitsers. Juist hier plannen laatstgenoemde een grootschalige aanval.

De Duitse aanval in de ochtend van 2 juni 1916 is het begin van de Slag bij Mount Sorrel. Na zware beschietingen laten de Duitsers ‘s middags bij Mount Sorrel vier mijnen springen. Vervolgens overspoelen Württembergse troepen de hoogtes.

In allerijl worden Canadese versterkingen naar het front gestuurd. Na een hele nacht marcheren wordt een haastig ineen geflanste tegenaanval uitgevoerd. Aan de startposities heerst verwarring. Aarzelend zetten de Canadese bataljons één voor één de aanval in, niet wetend of de mannen naast hen wel kunnen volgen. Het is intussen volop daglicht. Het vuur is moordend. Slechts kleine groepjes weten de Duitse linies te bereiken. De Canadezen slagen er niet in om de hoogtes te heroveren, maar kunnen zich wel ingraven aan de voet van de heuvelrug. Tijdens de tegenaanval sneuvelt Edwin Assinder, een 29-jarige sergeant van de Canadian Artillery, 3rd Trench Mortar Battery.

Op 3 juni 1916 zit Edwin in een ondergrondse schuilplaats in Maple Copse, het bos wat verderop langs deze straat. Wanneer het geschut even zwijgt, verlaten Edwin en een kameraad de relatieve veiligheid van hun onderkomen. Terwijl ze een open veld oversteken, komen ze onder vuur te liggen. Een granaat ontploft in de greppel waarin ze schuilen. Edwin is op slag dood en wordt ter plaatse begraven. Op de boerderij, tijdens de oorlog Yeomanry Post genoemd, vonden nog zes andere Canadezen een laatste rustplaats.

Meer informatie 2