Pte
Walter James Dicker

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
20/11/1883
Geboorteplaats:
Greywell, Hampshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
115 Pape Ave, Toronto, Ontario, Canada
Beroep:
Arbeider rubberindustrie
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
81
Dienstneming datum:
24/08/2014
Dienstneming plaats:
Ottawa, Ontario, Canada
Eenheden:
 —  Princess Patricia's Canadian Light Infantry  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/05/1915
Plaats van overlijden:
Bellewaerde Ridge, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
31

Gedenkplaats

Ypres (Menin Gate) Memorial
Paneel: Panel 10.

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Walter werd geboren op 20 november 1883 in Greywell, Hampshire, Engeland als zoon van William en Hariet Dicker. Zijn vader William was de smid van het dorp. Walter groeide op met zijn zus en twee broers. In 1900, op 18-jarige leeftijd, nam Walter dienst in het leger. Hij diende bij het Hampshire Regiment in de Tweede Boerenoorlog. Na zijn vertrek uit het leger ging Walter in het familiebedrijf werken, maar lang bleef hij niet. In 1911 emigreerde Walter naar Canada, samen met andere jongemannen uit het dorp. In Canada ging hij werken in de rubberindustrie.

Canada wordt in 1914 als Brits Dominion meegesleurd in een ongeziene wereldbrand. Canada had geen eigen leger. De permanente militie had in totaal slechts 3.000 manschappen. Canada heeft geen eigen leger. De permanente militie, telt pas een 3.000-tal manschappen. Om de rangen aan te vullen, worden doorheen het enorme land vrijwilligers geronseld. Aan kandidaten geen gebrek. Tienduizenden willen het Expeditieleger vervoegen. Door het overaanbod worden enkel de best gekwalificeerden geselecteerd. Walter nam op 24 augustus 1914 in Ottawa dienst. Als veteraan van de Boerenoorlog was hij precies wat het Canadese leger zocht. Walter vervoegde de Princess Patricia's Light Infantry, het laatste particulier opgerichte regiment in het Britse Rijk. De Patricia's werden ingedeeld bij de 27ste Britse Divisie.

Begin april 1915 loste de divisie Franse troepen af rond Polygon Wood, Zonnebeke, ten oosten van Ieper. Tijdens de Tweede Slag bij Ieper maakten Duitse aanvallen op hun linkerflank hun posities onhoudbaar. Op 3 mei werden ze gedwongen nieuwe posities in te nemen op de Bellewaerde heuvelrug. Met de Duitse adem in hun nek werden de nieuwe loopgraven in allerijl aangelegd. Er was nauwelijks tijd om een rug- of borstwering aan te leggen. De Patracias waren nog aan het graven, toen ze getuige werden van een staaltje Duitse gründlichkeit. In het licht van de dageraad op 4 mei 1915 leek het alsof het hele 4de leger in perfecte formatie de heuvelrug bij de Westhoek afkwam. Veel Patricias kwamen uit hun loopgraven, en juichten het spektakel toe. Maar de werkelijkheid daagde, toen de eerste granaten neerkwamen. De Patricia's lagen de rest van de dag onder zwaar artillerievuur. Tandenknarsend moesten ze toezien hoe hun inderhaast ingegraven posities aan flarden werden geschoten. Hoewel er zich geen aanval ontwikkelde, leed het bataljon meer dan 120 slachtoffers.

Walter kwam om het leven op 4 mei 1915. Hij werd begraven aan de stellingen op de heuvelrug, samen met 109 Patriciërs, die allen tussen 4 en 9 mei 1915 sneuvelden. Kort daarna ging de heuvelrug verloren voor de Duitsers. Na de oorlog werden de stoffelijke resten van de Patricias niet geïdentificeerd. Walter wordt herdacht op de Menenpoort.

Bestanden 3

Bronnen 6

Greywell Village Hampshire
http://www.greywell.info/
Gebruikte bronnen
Hodder-Williams R., Princess Patricia's Canadian Light Infantry: 1914-1919. Volume I (Londen: Hodder and Stoughton, 1923) 50-57.
Gebruikte bronnen
Personnel Records of the First World War (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC) RG 150, Accession 1992-93/166, Box 2507 - 6).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War diaries: Princess Patricia's Canadian Light Infantry (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG9-III-D-3, Volume number: 4911, Microfilm reel number: T-10703, File number: 346).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registers: Circumstances of Death (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150, 1992-93/314; Volume Number: 172).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registry: Commonwealth War Graves (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC): RG150, 1992-1993/314, Box 39-244; Box: 62).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen