Vzfw.
Helmut Frey

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
10/04/1891
Geboorteplaats:
Laichingen, Koninkrijk Württemberg, Duitse Keizerrijk

Informatie legerdienst

Land:
Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Rang:
Vizefeldwebel
Eenheden:
 —  10. Kompagnie, III. Bataillon, Württembergisches Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 246  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
24/10/1914
Plaats van overlijden:
Reutel, Beselare, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
23

Begraafplaats

Deutscher Soldatenfriedhof Menen
Plot: N
Rij: Onbekend
Graf: 3459

Points of interest 2

#1 Geboorteplaats
#2 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Helmut Frey werd op 10 april 1891 geboren in Laichingen, Koninkrijk Württemberg. Hij diende als Vizefeldwebel in de 10. Kompagnie, III. Bataillon, Württembergisches Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 246, onderdeel van de 107. (Württembergische) Reserve-Infanterie-Brigade, van de 54. (Württembergische) Reserve-Division.

Het Württembergisches Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 246 was betrokken bij de Eerste Slag om Ieper. Op 24 oktober 1914 hadden ze Reutel bereikt en veroverd, ten oosten van het Polygoonbos. Om. 5.30 uur viel het regiment de Engelse verdedigingswerken ten westen van Reutel aan. Het III. Battalion begon hun aanval ten zuiden van de weg Reutel-Ieper. Een Duitse getuige beschrijft hoe ze in het donker tot op ongeveer 100 meter van de Engelse verdediging kwamen. Enkele Duitse soldaten begonnen te schreeuwen en kort daarna kregen ze zwaar infanterie- en mitrailleurvuur te verduren, waarbij zij zware verliezen leden. De aanval werd gestopt en de mannen zochten dekking. Ze hergroepeerden zich en rukten weer op, waarbij opnieuw veel slachtoffers vielen. Ze slaagden erin om de Engelse loopgraven te bereiken waar de verdedigers gedood of gevangengenomen werden. Na versterkingen te hebben ontvangen, rukte het Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 246 op naar de oostelijke rand van het Polygoonbos. De regimentsgeschiedenis vermeld meer dan 1800 gesneuvelden, waaronder 17 officieren en 18 onderofficieren.

Helmut Frey, 23 jaar oud, sneuvelde in de buurt van Reutel op 24 oktober 1914. Hij was een van de onderofficieren die gedood werden tijdens de aanval ten westen van Reutel. Vizefeldwebel Frey ligt begraven op het Deutscher Soldatenfriedhof Menen, perceel N, graf 3459.

Bronnen 1

Louis Orgeldinger, Das Württembergische Reserve-Infanterie-Regiment nr. 246 (Stuttgart: Chr. Belser A.G., 1931), 21-26.
Gebruikte bronnen