Ldstm
Franz Hopper

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
24/06/1877
Geboorteplaats:
Griesbach, Niederbayern, Koninkrijk Beieren, Duitse Keizerrijk

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Eggersham, Niederbayern, Koninkrijk Beieren, Duitse Keizerrijk
Beroep:
Landbouwer
Geloof:
Rooms-katholiek

Informatie legerdienst

Land:
Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Rang:
Landsturmmann
Eenheden:
 —  4. Kompagnie, I. Bataillon, Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 1

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
26/10/1917
Plaats van overlijden:
Lauwe, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
40

Begraafplaats

Deutscher Soldatenfriedhof Menen
Plot: I
Rij: Onbekend
Graf: 3151

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Plaats van verwonding
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Franz Hopper, een voormalig boerenknecht, werd geboren op 24 juni 1877 in Griesbach, Niederbayern. Hij was de zoon van Josef en Notburga Amselbauer. Voor het uitbreken van de oorlog werkte hij op de Stadlberger boerderij in Eggersham, Griesbach, Niederbayern. Franz werd opgeroepen op 6 november 1915. Rond 1917 diende Franz als landsturmmann in de 4. Kompagnie, I. Bataillon, Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 1, dat deel uitmaakte van het 1. Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Brigade, van het 1. Kgl. Bayer. Reserve-Division.

Op 9 oktober 1917 werd de Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Regiment No. 1 posities in rond het hoger gelegen gebied van Zandvoorde. De belangrijkste weerstandslijn lag ten westen van de beek Basseville, die de troepen slechts op enkele plaatsen konden oversteken. De situatie aan het front was zeer slecht door de voortdurende regen en beschietingen. Het front bestond slechts uit aaneengesloten granaattrechters. De geallieerde artillerie beschoot vooral de aanvoerlijnen en het achtergebied, wat de bevoorrading en aflossing van de troepen aan het front bemoeilijkte. De meeste slachtoffers vielen op weg naar of van het front. Deze aflossingen vonden om de vijf dagen plaats.

Op 26 oktober 1917 moest het 1e Bataljon - dat tot dan toe in Geluwe rustte - het bataljon in de steunlinie aflossen. Tijdens de opmars naar Zandvoorde werd de 4. Kompagnie getroffen door een voltreffer van een granaat die zware verliezen veroorzaakte.

Franz Hopper, 40 jaar oud, sneuvelde op 26 oktober 1917. Hij kreeg een buikwond door granaatvuur bij Geluwe. Hij bezweek aan zijn verwondingen terwijl hij naar Feldlazarett Nr. 136 werd vervoerd. Landsturmmann Hopper werd aanvankelijk begraven op Ehrenfriedhof Nr. 180 bij Lauwe, graf 183. Zijn stoffelijk overschot werd later opgegraven en bijgezet in het Deutscher Soldatenfriedhof Menen, blok I, graf 3151.

Bronnen 2

Kriegsstammrollen, 1914-1918. (Bayerisches Staatsarchiv, München (HStA), Abteilung IV, Kriegsarchiv).
https://www.gda.bayern.de/die-staatlichen-archive-bayerns/
Gebruikte bronnen
von Schacky, Siegmund. Das K. B. Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 1 (München, Verlag Bayerisches Kriegsarchiv, 1924), 58-62.
https://portal.dnb.de/bookviewer/view/1031431365
Gebruikte bronnen