Inf.
Lorenz Giglberger

Informatie over geboorte

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Blumberg, Landshut, Niederbayern, Koninkrijk Beieren, Duitse Keizerrijk
Beroep:
Landbouwer
Geloof:
Rooms-katholiek

Informatie legerdienst

Land:
Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Rang:
Infanterist
Dienstneming datum:
01/12/1916
Eenheden:
 —  9. Kompagnie, III. Bataillon, Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 2  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
29/11/1917
Plaats van overlijden:
Menen, België
Doodsoorzaak:
Died of wounds (D.O.W.)
Leeftijd:
19

Begraafplaats

Deutscher Soldatenfriedhof Menen
Plot: L
Rij: Onbekend
Graf: 1905

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Plaats van verwonding
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Lorenz Giglberger, een voormalig landbouwer, werd geboren op 23 februari 1898 in Blumberg, Niederbayern, Koninkrijk Beieren. Hij was de zoon van Josef en Theresa Thalhammer. Lorenz werd opgeroepen of ging in dienst op 1 december 1916. In 1917 diende hij als infanterist in de 9. Kompagnie, III. Bataillon, Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 2, onderdeel van het 1. Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Brigade, van het 1. Kgl. Bayer. Reserve-Division.

Op 8 oktober 1917 werd de Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 2 Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 98 afgelost aan het front, ten westen van Zandvoorde. Zij hadden het Kgl. Bayer. Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 1 aan hun linkerzijde en Infanterie-Regiment 139 aan hun rechterzijde. De belangrijkste verdedigingslinie was het lagergelegen terrein van de beek Basseville, maar het regiment had ook twee vooruitgeschoven bolwerken genaamd "Drossel-West" en "Fink". Deze sector van het front was relatief rustig omdat de belangrijkste geallieerde aanval zich in het noorden bij Geluveld bevond. De meeste slachtoffers vielen door artillerie toen compagnieën elkaar aflosten tussen het front bij Zandvoorde, ondersteuningsgebied bij Kruiseik en rustgebied bij Geluwe. Deze posities werden vastgehouden tot ze op 12 februari 1918 werden afgelost.

Lorenz Giglberger, 31 jaar oud, sneuvelde op 21 november 1917. Hij was net teruggekeerd van verlof de week ervoor. De kriegsstammrolle vermeldt dat hij bij Zandvoorde door granaatscherven in zijn rechterschouder gewond raakte. Infanterist Giglberger bezweek aan zijn verwondingen en werd op 1 december 1917 begraven op Deutscher Soldatenfriedhof Menen, graf 1905.

Bronnen 2

Helbing, Max, Ernst Ritter von Brunner, en Martin Ritter von Dittelberger. Das K.B. Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 2. (München: Verlag Bayerisches Kriegsarchiv, 1926), 114-117.
https://digital.wlb-stuttgart.de/index.php?id=6&tx_dlf%5Bid%5D=8367&tx_dlf%5Bpage%5D=1
Gebruikte bronnen
Kriegsstammrollen, 1914-1918. (Bayerisches Staatsarchiv, München (HStA), Abteilung IV, Kriegsarchiv).
https://www.gda.bayern.de/die-staatlichen-archive-bayerns/
Gebruikte bronnen