Inf.
Simon Ellinger

Informatie over geboorte

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Stockham, Vilsbiburg, Niederbayern, Koninkrijk Beieren, Duitse Keizerrijk
Beroep:
Landbouwer
Geloof:
Rooms-katholiek

Informatie legerdienst

Land:
Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Rang:
Infanterist
Eenheden:
 —  4. Kompagnie, I. Bataillon, Kgl. Bayer. Infanterie-Regiment Nr. 16  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
13/10/1917
Plaats van overlijden:
Geluveld, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
29

Begraafplaats

Deutscher Soldatenfriedhof Langemark (Kameradengrab)
Plot: Onbekend
Rij: Onbekend
Graf: Onbekend

Onderscheidingen en medailles 1

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Simon Ellinger, een voormalig landbouwer, werd geboren op 29 juli 1888 in Holzen, Vilsbiburg, Niederbayern, Koninkrijk Beieren. Hij was de zoon van Georg en Maria Holzner. In 1914 woonde Simon in Stockham, Vilsbiburg, Niederbayern. Hij werd opgeroepen als ersatz-reservist op 15 augustus 1914. Rond 1917 diende Simon als infanterist in de 4. Kompagnie, I. Bataillon, Kgl. Bayer. Infanterie-Regiment Nr. 16, dat deel uitmaakte van het 20. Kgl. Bayer. Infanterie-Brigade, van de 10. Kgl. Bayer. Infanterie-Division.

Op 5 oktober 1917 werd de 10. Kgl. Bayer. Infanterie-Division de 17. Infanterie-Division af tussen Geluveld en Reutel. De Kgl. Bayer. Infanterie-Regiment Nr. 16 (dat in de nacht van 6 op 7 oktober 1917 in de linie kwam) nam de linkerflank van het front in, het Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 6 het midden en Reserve-Infanterie-Regiment Nr. 8 de rechterflank. De drie bataljons van het regiment waren verdeeld in een rotatiesysteem, namelijk een gevechtsbataljon (kampf) aan het front, een reservebataljon (bereitschafts) en een reservebataljon. De bataljons wisselden om de paar dagen van rol en positie.

Op 12 oktober was het I. Bataillon het reservebataljon. In de volgende dagen zou het hele regiment worden afgelost. Om middernacht tussen 13 en 14 oktober werd het I. Bataillon afgelost door het I. Bataillon van het Infanterie-Regiment Nr. 69. Zij trokken naar Artoishoek, ten noorden van Geluwe. Zij trokken naar Artoishoek, ten noorden van Geluwe.

Simon Ellinger, 29 jaar oud, sneuvelde op 13 oktober 1917. De kriegsstammrolle noteert dat hij rond 6:30 uur bij Geluveld stierf nadat hij door artillerie verwondingen aan zijn hoofd en benen opliep. Infanterist Ellinger werd 600 meter ten noordoosten van Geluveld begraven. Zijn stoffelijk overschot werd opgegraven en bijgezet in de Kameradengrab op het Deutscher Soldatenfriedhof Langemark.

Bronnen 2

Brennfleck, Josef Karl. Das Königlich Bayerische 16. Infanterie-Regiment Großherzog Ferdinand von Toskana im Weltkrieg 1914-1918 (München: Verlag der Veröffentlichung des Bayerischen Kriegsarchivs, 1931), 279-292.
Gebruikte bronnen
Kriegsstammrollen, 1914-1918. (Bayerisches Staatsarchiv, München (HStA), Abteilung IV, Kriegsarchiv).
https://www.gda.bayern.de/die-staatlichen-archive-bayerns/
Gebruikte bronnen