Pte
Harry Pollard

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1883
Geboorteplaats:
Burnley, Lancashire, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
5 Richard Street, Burnley, Lancashire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Beroep:
Wever

Informatie legerdienst

Land:
Engeland, Verenigd Koninkrijk
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
36723
Dienstneming datum:
28/07/1916
Dienstneming plaats:
Preston, Lancashire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Eenheden:
 —  Leicestershire Regiment, 9th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
01/10/1917
Plaats van overlijden:
Joist Farm, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
34

Gedenkplaats

Tyne Cot Memorial
Paneel: 51

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

Harry Pollard werd geboren in Burnley, Lancashire, in 1883. Zijn moeder was Mary Pollard (geboren Redman). Zijn vader, John Thomas Pollard was een katoenwever. Harry Pollard zou in zijn vaders voetsporen treden als wever in Witham's Plumbe-street Mill. Harry Pollard had drie broers en een zuster. Hij woonde en werkte in Burnley, waar hij in 1907 trouwde met Emily Blythe. Zij kregen een zoon, Harold in 1909. Harry werd op 28 juli 1916 opgeroepen voor dienst in Preston, Lancashire. Hij werd ingedeeld bij het East Lancashire Regiment, 10th (Reserve) Battalion. In januari 1917 werd Harry overgeplaatst naar het Leicestershire Regiment, 9de Bataljon. In april werd chronische spierpijn bij hem geconstateerd en werd hij opgenomen in een veldhospitaal. In juni 1917 voegde hij zich weer bij zijn bataljon.

In de nacht van 29 op 30 september 1917 nam het 9de Leicesters stellingen over die onlangs door Australische troepen bij Polygon Wood veroverd waren; deze stellingen bestonden uit granaattrechters en Duitse bunkers. Het 9de Bataljon bevond zich tussen Polygon Wood en Joist farm. Op 1 oktober rond 4u40 beschoot de Duitse artillerie de stellingen van Harry's Bataljon. Na 40 minuten stopte het artillerievuur en viel de eerste golf Duitse troepen aan vanuit Cameron Covert. Een rookgordijn voor de linies moest de opmars van de Duitse infanterie dekken. De Duitsers leden echter zware verliezen door machinegeweer- en geweervuur en moesten zich terugtrekken. De tweede golf slaagde erin de linies op de linkerflank binnen te dringen, waarna langs het hele front SOS-signalen werden uitgezonden. Om de flanken te ontlasten lanceerde het 9de Bataljon een tegenaanval op Joist Farm om tijd te winnen voor de komst van versterkingen. Deze tegenaanval sloeg de tweede Duitse aanval af. Om 9u30 arriveerden de versterkingen. De Duitse artillerie bleef Polygon Wood de hele dag beschieten en zette vliegtuigen in om de artillerie te escorteren. Het bataljon werd op 5 oktober 1917 om 23.00 uur afgelost door het 9de bataljon van de King's Own Yorkshire Light Infantry. Harry werd vermist aangetroffen nadat zijn compagnie was afgelost.

Harry Pollard, 33 jaar, werd op 1 oktober 1917 gesneuveld verklaard. Er is tot op heden geen graf van Harry bekend en hij wordt herdacht op het Tyne Cot Memorial.

Bestanden 2

Newspaper Article

"Missing after an action” (Burnley, Burnley Express, 24/11/1917).

Bekijken

Bronnen 5

"Missing after an action” (Burnley, Burnley Express, 24/11/1917).
Gebruikte bronnen
9 Battalion Leicestershire Regiment (The National Archives, Kew (TNA), WO 95/2165/2).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
Census Returns of England and Wales, 1911 (The National Archives, Kew (TNA), RG14).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
Richardson M., The Tigers : 6th, 7th, 8th, 9th (Service) battalions of the Leicestershire Regiment (Barnsley, Leo Cooper, 2000).
Gebruikte bronnen
War Office: Soldiers’ Documents, First World War (The National Archives, Kew (TNA), WO 363).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen

Meer informatie 3