Lt
Günther Felix Otto von Heyking

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
17/01/1891
Geboorteplaats:
Simla, Garhwal, India, Brits-Indië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Schloss Crossen, Crossen an der Elster, Sachsen, Koninkrijk Pruisen, Duitse Keizerrijk

Informatie legerdienst

Land:
Koninkrijk Pruisen, Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Rang:
Luitenant
Eenheden:
 —  5. Garde-Regiment zu Fuß  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Plaats van overlijden:
De Knoet Farm, Zonnebeke, België
Leeftijd:
26

Begraafplaats of gedenkplaats

Er is geen begraafplaats of gedenkplaats bekend van deze militair.

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Günther von Heyking is geboren op 17 januari 1891 als zoon van Edmund Friedrich Gustav von Heyking en Elisabeth von Flemming. Günther werd geboren in Shimla, India. Zijn vader was een diplomaat, en woonde daardoor van 1886 tot 1903 in het buitenland. Hij stierf in 1915. Elisabeth von Flemming hield in deze periode een reisdagboek bij dat later ook gepubliceerd zou worden. Ze verwerft bekendheid met haar debuutnovelle: Briefe, die ihn nicht erreichten. Günther ’s moeder overleed in 1925 ten gevolge van een beroerte. Voor Günther en zijn broer weerklonk de lokroep van het leger tien jaar voordien luid. Nadat hij zich aanmeldde, kwam hij terecht bij het 5. Garde-Regiment zu Fuss.

De geallieerden zijn er van overtuigd dat de inname van de heuvelrug bij Broodseinde beslissend wordt voor hun Vlaams offensief. De inname wordt aanvankelijk ingepland op 6 oktober. Maar met het naderende herfstweer en een hoger risico op slecht weer wordt de aanval twee dagen vervroegd. Bij Zonnebeke ligt de Flandern I-Stellung in volle zicht van de tegenstander. Dat maakt het aanvoeren van troepen en materiaal uiterst moeilijk. De Duitse legerleiding ziet zich genoodzaakt tot drastische maatregelen: een grote tegenaanval in Zonnebeke die Unternehmung Höhensturm wordt gedoopt. (‘Höhensturm’ betekent ‘een onweer op grote hoogte’.) De operatie draait uit op een catastrofe. Honderden Duitsers vinden de dood en een veelvoud wordt krijgsgevangen of gewond afgevoerd.

Tussen 25 september en 10 oktober 1917 werd het GRzF5 ingezet nabij Zonnebeke. Ze liggen bij de Knoet Farm aan de rand van het kasteeldomein, langs de Foreststraat. Op 25 september wordt het Duitse front en achterland zwaar bestookt door de Britse artillerie. In de vroege uren van 26 september sijpelt het bericht door dat de geallieerde aanval elk moment kan losbarsten. Tijdens de Slag bij het Polygoonbos worden de Duitse regimenten voor Zonnebeke overrompeld en in chaos gestort.

Op 28 september volgt de aflossing. Om 4u ’s morgens is voor GGR5 de aflossing beëindigd. Het zal nog tot de avond duren voordat ook het GRzF5 haar posities zal innemen. Bij aankomst schrijft de eenheid het volgende:

“In der Trichterstellung liegen zwischen Häusertrümmern zahlreiche Tote und Geräte aller Art. Baumstümpfe zeigen an, dass einst hier auch kleine Wäldchen standen. Zonnebeke ist nur noch ein großer Steinhaufen.”

Op 3 oktober ligt Zonnebeke andermaal zwaar onder vuur. Zelfs ver achter de frontlinie worden aanvoerlijnen en boerderijen vanuit vliegtuigen met machinegeweren bestookt. De Duitse artillerie schiet te kort. Sommige granaten vallen op de eigen frontlinie.

Aan de vooravond van operatie Höhensturm, die gepland was voor 4 oktober, volgt bij het vallen van de duisternis nogmaals een interne aflossing. Het I./GRzF5 neemt het front over en de 1. MGK. In Bereitschaft neemt GRzF5 voortaan de 10. en 11. Kompagnie vooraan met daarachter de 12. en 9. Kompagnie posities in. Dat het najaar van 1917 een gruwelijke periode geweest moet zijn, staat buiten kijf. Zowel het Duitse leger als de geallieerden zouden tot het uiterste moeten gaan om posities te behouden of te winnen.

Operatie Höhensturm kost aan velen het leven. Generaal Enrich Ludendorff schreef over 4 oktober 1917 dat 'we er slechts met enorme verliezen doorheen kwamen'. De Duitse troepen werden gedwongen zich terug te trekken en de frontlinie schoof ongeveer 1000 meter op.

Günther verloor het leven op 4 oktober 1917. Niet alleen hij, maar ook zijn broer Alfred overleed datzelfde jaar.

Bronnen 2

Sieberg H. Elisabeth von Heyking: Ein romanhaftes Leben (Hildesheim, Georg Olms Verlag, 2012).
Gebruikte bronnen
von Stosch A. Das Königl. Preuß. 5. Garde-Regiment zu Fuß 1897-1918 : Nach amtlichen Kriegstagebüchern und Mitteilungen von Mitkämpfern bearbeitet (Berlin, Klasing & Co., 1930).
Gebruikte bronnen