Pte
Donald Sinclair MacCallum

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
20/06/1890
Geboorteplaats:
Spring Hill, New South Wales, Australië

Algemene Informatie

Beroep:
Veedrijver

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Private
Service nummer:
3177A
Dienstneming datum:
27/10/1916
Dienstneming plaats:
Emerald, Queensland, Australië
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 47th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
12/10/1917
Plaats van overlijden:
Nieuwemolen, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
27

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 3

1914-15 Star
Medaille
British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

Donald Sinclair MacCallum - een veedrijver uit Alton Downs, Queensland - diende bij de Australische Infanterie, 47ste Bataljon, onderdeel van de 12de Brigade, van de 4de Divisie.

Op 12 oktober 1917 nam de 4de Divisie deel aan de Eerste Slag bij Passendale, een fase in de Derde Slag om Ieper. De divisie opereerde op de rechterflank bij de aanval op Passendale, terwijl de 3de Divisie en de Nieuw-Zeelandse Divisie de linkerflank vormden.

Rond middernacht op 12 oktober trok de Divisie van de Anzac Ridge via Zonnebeke naar de frontlijn. Daar bereidden ze zich voor op de komende strijd.

Om 5u20 begon de divisie aan de aanval. Het 47ste Bataljon werd verdeeld in vier compagnieën. "D" compagnie viel rechts aan, "C" compagnie in het midden en "A" compagnie rechts. "B-compagnie bood ondersteuning. De opmars verliep ntraag vanwege de modderige terrein en de met water gevulde granaattrechters.

Niet lang na het uur nul, om 5.45 uur, volgde een eerste tegenslag. Het hoofdkwartier, dat zich op de heuvelrug van Broodseinde bevond, werd door de Duitsers beschoten, wat resulteerde in een groot aantal slachtoffers. Veel seiners en boodschappers verloren het leven, wat weer resulteerde in problemen met de communicatie.

Niettemin slaagde het 47ste Bataljon erin de Rode Lijn op tijd te bereiken. Toch bleef de Duitse weerstand bij Assyria, en Decoy Wood groot. De Duitse artilleriebeschietingen waren zwaar en nauwkeurig en Duitse vliegtuigen vlogen laag en beschoten de troepen. Duitse sluipschutters en machinegeweervuur eisten veel slachtoffers, maar niet gelokaliseerd konden worden.

Om 16.10 uur lanceerden de Duitsers een eerste tegenaanval, vanuit de richting van Assyria. Om 17.00 uur begon een tweede tegenaanval. Aanvankelijk werden deze tegengehouden, maar door de terugtrekking van de 9de Brigade van de 3de Divisie moesten het 47ste en 48ste Bataljon hun posities verlaten. Ze begonnen aan een geleidelijke terugtrekking langs de spoorweg en kwamen weer bij hun oorspronkelijke startlijnen terecht.

Donald Sinclair MacCallum van "C" Company sneuvelde op 12 oktober 1917 in de buurt van Nieuwemolen. Volgens een verklaring in zijn gewonden- en vermistenbestand van het Rode Kruis werd soldaat MacCallum, 27 jaar oud, kort na het uur nul door een granaat getroffen. Zijn stoffelijk overschot werd nooit geïdentificeerd. Hij wordt herdacht op de Menenpoort.

Bestanden 1

Bronnen 4

47th Battalion Australian Infantry (Australian War Memorial, Campbell (AWM), AWM4 23/64/17).
https://www.awm.gov.au/
Gebruikte bronnen
Deayton, C. Battle scarred : The 47th Battalion in the First World War. (Newport: Big Sky Publishing, 2011) 169-179.
Gebruikte bronnen
First Australian Imperial Force Personnel Dossiers, 1914-1920 (National Archives of Australia, Canberra (NAA), B2455).
http://www.naa.gov.au/
Gebruikte bronnen
McCarthy, Chris. Passchendaele: the Day-by-Day Account. (Londen: Unicorn Publishing Group, 2018), 113-114.
Gebruikte bronnen