Pte
David Harold Binns Brown

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
11/04/1895
Geboorteplaats:
Auckland, Auckland, Nieuw-Zeeland

Algemene Informatie

Beroep:
Timmerman
Geloof:
Baptist

Informatie legerdienst

Land:
Nieuw-Zeeland
Strijdmacht:
New Zealand Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
23962
Dienstneming datum:
08/02/1916
Dienstneming plaats:
Trentham, Wellington, Nieuw-Zeeland
Eenheden:
 —  New Zealand Machine Gun Corps, 1st Coy.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Plaats van overlijden:
Berlin Wood, Passendale, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
22

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

David Harold Binns Brown, een voormalig timmerman, werd geboren in Auckland, Nieuw-Zeeland. Hij was de zoon van Frederick William en Ellen McKelvie. Op 8 februari 1916 nam hij dienst in het leger in Trentham, Upper Hutt, Nieuw-Zeeland. Hij vertrok op 31 mei 1916 vanuit Wellington naar Europa in en landde op 26 juli in Devonport, Engeland. David Brown diende als soldaat in de 1ste New Zealand Machine Gun Company, onderdeel van de 1ste Nieuw-Zeelandse Brigade, van de Nieuw-Zeelandse Divisie.

Op 4 oktober 1917 nam de 1ste New Zealand Machine Gun Company deel aan de Slag om Broodseinde. De Nieuw-Zeelandse Divisie plande een aanval met de 1ste Brigade en de 4de Brigade. Ze bezetten de ongeveer 1800 meter lange frontlijn van Vale House tot Dochy Farm. De 2e Brigade werd in reserve geplaatst. De aanval had twee doelen. Het eerste doel of "Red Line" lag ongeveer 450 meter van de startlijn, net voorbij s' Gravenstafel. "Blue Line', het tweede doel, lag ongeveer 450 meter ten oosten van 'Red Line'. De hele New Zealand Machine Gun Corps zou deelnemen aan deze strijd. De 2de, 3de en Divisie Compagnieën en een sectie van de 1e en 4e Compagnieën zouden spervuurwerk doen. De overige secties van de 1ste en 4de New Zealand Machine Gun Companies zouden worden toegevoegd aan respectievelijk de aanvallende 1ste Brigade en 4de Brigade.

In de nacht van 2 op 3 oktober werd munitie naar het front gebracht. De machinegeweren werden in drie groepen verdeeld. Groep "A" en "B" zouden dekkingsvuur leveren tijdens de aanval op het eerste doel. De machinegeweren van groep "A" werden opgesteld bij Hill 35, die van groep "B" tussen Fortuin en Somme. Groep “C” zou de aanval op het tweede doel ondersteunen en was aanvankelijk naar voren geplaatst, op een lijn die vanaf de Fokker Farm langs de Zonnebekestraat liep. Deze positie bleek echter ongeschikt en ze werden naar voren verplaatst, dichter bij de frontlinie die door de infanterie werd bezet.

Om 5u25 S’ morgens op 4 oktober 1917 vielen de 1ste Brigade en de 4de Brigade aan. De machinegeweren van de groepen "A" en "B" vuurden tot 8.10 uur. Daarna opende groep "C" het vuur tijdens de opmars naar het einddoel. Hun beschieting stopte om 9.10 uur. Terwijl "C" vuurde, rukten "A" en "B" op, met uitzondering van 12 machinegeweren van "A" groep. Die bleven op hun oorspronkelijke positie en werden de reserve van de divisie. Alle compagnieën die spervuurwerk deden, werden op de ochtend van de 6e afgelost.

Het is onduidelijk wat de 1ste New Zealand Machine Gun Company deed op 4 oktober, want hun oorlogsdagboek is erg vaag: "4 oktober. Om 6 uur 's morgens met succes aangevallen; verliezen 25 procent. Tegenaanvallen neergeslagen." Majoor J.H. Luxford, de auteur van de officiële geschiedenis van het Nieuw-Zeelandse Machinegeweer Korps, schrijft het volgende: "It is unfortunate that it is impossible to give details of the action of the two sections of the 1st Company that went forward with the 1st Brigade, but the records are too meagre to give a sufficient clue to enable the writer to even conjecture what took place." Wat we wel weten is dat de 1e Brigade haar aanval begon bij Wurst Farm, de Hanebeek overstak en zich tegen het einde van de 4e oktober ingegraven had in de buurt van Waterloo.

David Brown, 22 jaar oud, sneuvelde in de strijd op 4 oktober 1917. Het is onduidelijk of hij met de 1ste Brigade aanviel of dat hij in de sectie zat die met spervuur belast was. Soldaat Brown heeft geen bekend graf en wordt herdacht op paneel 9 van de New Zealand Apse van het Tyne Cot Memorial.

Bestanden 1

Bronnen 5

Baker, Chris. "New Zealand Division." The Long, Long Trail. Geraadpleegd op 10.6.2022.
http://www.longlongtrail.co.uk/army/order-of-battle-of-divisions/new-zealand-division/
Gebruikte bronnen
Cenotaaf van Brown, David Harold Binns. Online Cenotaph, Auckland War Memorial Museum.
https://www.aucklandmuseum.com/war-memorial/online-cenotaph
Gebruikte bronnen
Luxford, John H. With the Machinegunners in France and Palestine : The official history of the New Zealand Machine Corps in the Great World War 1914-1918. (Uckfield: The Naval & Military Press Ltd, 1923), 86-91.
Gebruikte bronnen
McCarthy, Chris. Passchendaele : The Day-by-Day account (Londen: Unicorn Publishing Group, 2018), 112-114.
Gebruikte bronnen
Personeelsdossier van Brown, David Harold Binns. Archives New Zealand, New Zealand Defence Force, Personnel Archives, Box 3, Record 0018783
https://www.archives.govt.nz/
Gebruikte bronnen