Capt
Clement Robertson

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
15/11/1889
Geboorteplaats:
Pietermaritzburg, Natal, Zuid-Afrika

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Struan Hill, Delgany, County Wicklow, Ierland, Verenigd Koninkrijk
Beroep:
Ingenieur

Informatie legerdienst

Land:
Ierland
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Captain
Eenheden:
 —  Tank Corps, 1st Bn.  (Attached)
 —  Queen's (Royal West Surrey Regiment), 3rd Bn. (Reserve)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Plaats van overlijden:
Reutel, Beselare, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
27

Begraafplaats

Oxford Road Cemetery
Plot: III
Rij: F
Graf: 7

Onderscheidingen en medailles 3

British War Medal
Medaille
Victoria Cross
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

Clement werd geboren in 1889 in Pietermaritzburg, Zuid-Afrika. Hij groeide op in een Ierse militaire familie. Zijn vader, John Albert Robertson, was een majoor in de Royal Artillery, afkomstig uit Delgany, in County Wicklow. Zijn moeder, Frances Octavia Caroline Wynne, was de dochter van een legerkapitein uit Dublin.

Clement werd opgeleid aan het Trinity College in Dublin, waar hij een ingenieursdiploma behaalde. Na zijn studie werkte hij als ingenieur, gespecialiseerd in waterwerken, in Egypte. Toen de oorlog uitbrak, ging Clement terug naar Engeland, waar hij zich aansloot bij het University and Public Schools Battalion van de Royal Fusiliers. Hij werd tot tweede luitenant benoemd en ging bij het Queen's (Royal West Surrey Regiment), dat vanaf mei 1915 in Frankrijk en Vlaanderen diende. In januari 1917 werd Clement aangesteld als waarnemend kapitein bij het Tank Corps.

Op 4 oktober 1917 werd sectie No. 12 van het 1ste Bataljon van het Tank Corps toegewezen aan de 54ste Infanterie Brigade van de 21ste Divisie, voor de aanval op Juniper Wood en het gehucht Reutel, ten oosten van het beruchte Polygon Wood.

In de aanloop naar de aanval werkte kapitein Clement Robertson onafgebroken. Hij en zijn ordonnans, Gunner Cyril Sheldon Allen, legden de route af van Observatory Ridge naar Stirling Castle en dan naar Black Watch Corner, onder zwaar granaatvuur. Hij slaagde erin zijn tanks naar de frontlinie te leiden, in zeer moeilijke omstandigheden.

Vier tanks van sectie No. 12 vertrokken vanuit Black Watch Corner. Eén tank werd drie minuten na vertrek uitgeschakeld door een Duitse granaat. De drie andere tanks volgden de verraderlijke weg langs Polygon Wood. Door het beperkte zicht vanuit de tanks, in combinatie met het gebrek aan oriëntatiepunten in het verwoeste landschap, leidde Kapitein Robertson de tanks te voet. Hij liep voorop en begeleide de tanks in de richting van Cameron Covert en Joist Farm, waar de infanterie werd opgehouden door Duits mitrailleurvuur. Ondanks het feit dat de tanks als magneten werkten voor het Duitse geschut, bleef Kapitein Robertson de logge pantsers gidsen.

Dankzij hem bereikten alle drie de tanks hun doelen. Ze ondersteunden de vastgepinde infanterie door de versterkte Duitse stellingen uit te schakelen, die de opmars tegenhielden. De tanks van de No. 12 Sectie waren die dag van vitaal belang voor het succes van de aanval.

Kapitein Clement Robertson, slechts 27 jaar oud, werd gedood door machinegeweervuur, terwijl hij zijn tanks aanvoerde. Hij werd postuum onderscheiden met het Victoriakruis. Clement ligt waarschijnlijk begraven op Oxford Road Cemetery, bij Wieltje.

Bestanden 3

Bronnen 4

4 Brigade Tank Corps: 1 Battalion Tank Corps (The National Archives, Kew (TNA), WO 95/109/4).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
Census Returns of England and Wales, 1901 (The National Archives, Kew (TNA), RG13).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
Census Returns of England and Wales, 1911 (The National Archives, Kew (TNA), RG14).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
Melville Henry Massue, de Ruvigny's Roll of Honour, 1914-1919: a Biographical Record of All Members of His Majesty's Naval and Military Forces Who Have Fallen in the War (Uckfield, Naval & Military Press, 2010), 3: 233.
Gebruikte bronnen

Meer informatie 3