Pte
Mike Foxhead

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
16/08/1898
Geboorteplaats:
Siksika Nation, Gleichen, Alberta, Canada

Algemene Informatie

Beroep:
Veehoeder
Geloof:
Rooms-katholiek

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
895403
Dienstneming plaats:
Calgary, Alberta, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 50th Bn. (Calgary)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
23/10/1917
Plaats van overlijden:
Tyne Cottage, Tyne Cot, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
19

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

De 18-jarige cowboy Mike Foxhead neemt in oktober 1916 dienst. Hij wordt samen met zijn vrienden en kennissen ingedeeld bij het 191st Battalion. In de zomer van 1917 scheept Mike in naar Engeland om er zijn militaire training af te ronden. Eind september vervoegt Mike het 50th Battalion nabij Vimy. De frisse nazomerdagen worden gevuld met trainingen en werkpatrouilles achter het front.

Terwijl Mike wordt ingelijfd in het 50e bataljon, woedt de Slag bij Passendale, de Derde Slag bij Ieper, in alle hevigheid. In oktober 1917 trekken de vier Canadese divisies naar Vlaanderen. In het holst van de nacht arriveert Mike’s eenheid op 21 oktober 1917 bij Ieper. Na een korte pauze voor thee en rantsoen trekt het bataljon verder naar het oosten, dieper de nachtmerrie in. Langs de weg tussen Zonnebeke en Langemark, lossen ze Australische troepen af in ondersteuning. Voor ze hun posities goed en wel kunnen innemen, worden ze al onder vuur genomen. Het nauwe front kent nog maar weinig geheimen voor de Duitse artillerie, die goed op de hoogte is van de geallieerde bewegingen. Gasgranaten ontploffen gevaarlijk dichtbij. De schokken van de explosies rukken gasmaskers van de gezichten. Verschillende jongens worden vergast. De toon is gezet.

Op 22 oktober vervolgen de Canadezen hun weg naar Passendale. Mike’s eenheid bevindt zich in de frontlijn nabij Tyne Cot, langs de spoorlijn Ieper - Roeselare. De omstandigheden in de nieuwe stellingen voor Passendale zijn verschrikkelijk. De Canadezen wachten er, opeengepakt aan de voet van de heuvel, de aanval van 26 oktober af. De eenheden liggen nagenoeg onder constant vuur. Signaller Victor Wheeler van het 50e bataljon omschrijft de doortocht bij Passendale als volgt:

“Mud and weeping skies joined in the wretched cacophony of bursting shells, screaming bullets, shattering shrapnel, and the tortuous cries of the wounded and the dying. […] Men were crazed, some driven stark insane. Unmitigated hell reigned.”

Mike Foxhead, een jongen van amper 19, komt om het leven op dinsdag 23 oktober 1917. Hij wordt aan de Canadese posities nabij Tyne Cot begraven.

Bronnen 9

"Blackfeet Indians Volunteer to Fight our Fight For Us.” In: The Gleichen Call: donderdag 1 februari 1917.
Gebruikte bronnen
“Pte. Mike Foxhead Writes From England.” In: The Gleichen Call: donderdag 16 augustus 1917.
Gebruikte bronnen
Circumstances of Death
https://www.bac-lac.gc.ca/eng/discover/mass-digitized-archives/circumstances-death-registers/Pages/circumstances-death-registers.aspx
Gebruikte bronnen
Glenbow Archives, NA-2164-1
Gebruikte bronnen
Glenbow Museum, NA-5-16
Gebruikte bronnen
The Long, Long Trail
https://www.longlongtrail.co.uk/army/
Gebruikte bronnen
War Diary
http://www.collectionscanada.gc.ca/lac-bac/search/arch
Gebruikte bronnen
War Graves Registers
https://www.bac-lac.gc.ca/eng/discover/mass-digitized-archives/commonwealth-war-graves-registers/pages/commonwealth-war-graves-registers.aspx
Gebruikte bronnen
Wheeler V.W. The 50th Battalion in No Man’s Land., Ottawa, CEF Books, 2000.
Gebruikte bronnen