Pte
William James Featherstone

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
27/05/1883
Geboorteplaats:
Monkton, Perth, Ontario, Canada

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Big Valley, Alberta, Canada
Beroep:
Machinist
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
440335
Dienstneming plaats:
Sewell, Manitoba, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 28th Bn. (North West)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
06/11/1917
Plaats van overlijden:
Graf Wood, Passendale, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
34

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

William werd in 1883 geboren in Monkton, Perth County, Manitoba. Op een gegeven moment verhuisden William en zijn moeder Isabelle naar het westen, naar Big Valley, Alberta, waar ze samenwoonden met zijn zus Jean en haar man William Jackson. Zijn zwager werkte als locomotiefmachinist bij Canadian Northern Railway. William ging er ook werken als stoker en machinist. In mei 1915 nam William dienst in Sewell, Manitoba. Hij werd opgenomen door het 28ste Bataljon (North West).

In november 1917 werd het 28ste Bataljon, onderdeel van de 6de Brigade van de 2de Canadese Divisie, ingezet bij Passendale. Al sinds 1915 speelde het Britse oppercommando met de gedachte een doorbraak in Vlaanderen te forceren. Maar de Duitsers waren voorbereid. Een netwerk van bunkers domineerde het slagveld. Na weken ploeteren door de modder voegden Nieuw-Zeelanders, Australiërs en Zuid-Afrikanen zich bij de uitgeputte Britse divisies. Even werd een momentum gewonnen, maar toen stokte de aanval weer. Voor de legerleiding was het stoppen van het offensief, hoeveel levens het ook zou sparen, geen optie. Een overwinning, zelfs een symbolische, was van levensbelang. Veldmaarschalk Haigs oog viel op Passendale. Het zwaar beschoten dorp op de top van de West-Vlaamse heuvelrug was sinds 1914 in Duitse handen en had mythische proporties aangenomen. Om die prijs te winnen, wendde Haig zich tot de Canadezen.

Op 6 november 1917 nam de 2de Divisie deel aan een aanval die zou leiden tot de verovering van Passendale. De Divisie viel aan met de 6de Brigade, meer bepaald met het 27ste, 31ste en 28ste Bataljon. Het doel was het dorp Passendale en de oostelijke heuvelrug. Om 6 uur op 6 november rukten de drie bataljons op naar Passendale. Het 27ste en 31ste Bataljon kwamen onder vuur te liggen van Duitse bunkers toen ze de noordkant van het dorp bereikten. Ze slaagden erin door te stoten en het 27ste Bataljon trok als eerste Passendale binnen. Het 28ste Bataljon had het moeilijk. Ze opereerden op de linkse flank en de mannen moesten door diepe modder waden op weg naar Passendale. Ongeveer drie minuten nadat het Canadese spervuur eindigde, werd het 28ste Bataljon getroffen door een Duits spervuur. Niet lang daarna, op ongeveer 400 meter van hun doel, werden ze onder vuur genomen door mitrailleurs, wat resulteerde in een groot aantal slachtoffers. Uiteindelijk slaagde het 28ste Bataljon erin de anderen in te halen en hun doel te consolideren. Om 8.45 uur werden het dorp Passendale en de oostelijke heuvelrug ingenomen.

William sneuvelde op 6 november 1917, hij werd gedood door granaatvuur op ongeveer vijftig meter van de "jump-off" loopgraaf. Hij en acht andere soldaten van het 28ste Bataljon werden begraven in Graf Wood, aan de westelijke rand van Passendale. Vandaag de dag zijn hun graven onbekend en worden de negen herdacht op het Monument van Ieper (Menenpoort).

Bestanden 2

Bronnen 7

"Big Valley Historical Society Receives Inquiry From Passchendaele - With a Canadian Northern Connection” (Canora, The Canora Chronicle, April 2023).
Gebruikte bronnen
Big Valley Historical Society, persoonlijke communicatie, april 2023.
Gebruikte bronnen
Dewitt G.E., The Story of the Twenty-Eight (Northwest) Battalion, 1914-1917 (London, Charles & Son, s.d.), 22-24.
Gebruikte bronnen
Personnel Records of the First World War (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC) RG 150, Accession 1992-93/166, Box 3022 - 37).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War diaries: 28th Canadian Infantry Battalion (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG9-III-D-3, Volume number: 4935, Microfilm reel number: T-10739--T-10740, File number: 425).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registers: Circumstances of Death (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150, 1992-93/314; Volume Number: 177).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen
War Graves Registry: Commonwealth War Graves (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC): RG150, 1992-1993/314, Box 39-244; Box: 67).
https://library-archives.canada.ca/
Gebruikte bronnen