Informatie over geboorte

Geboortedatum:
05/10/1898
Geboorteplaats:
Hannover, Hannover, Koninkrijk Pruisen, Duitse Keizerrijk

Algemene Informatie

Beroep:
Scholier
Geloof:
Lutheran

Informatie legerdienst

Land:
Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer
Rang:
Fusilier
Eenheden:
 —  Füsilier-Regiment Feldmarschall Prinz Albrecht von Preußen (Hannoversches) Nr. 73  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
26/10/1917
Plaats van overlijden:
Kampftruppen-Kommandeur I.R. 73, Paddebeek, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
19

Begraafplaats

Stadtfriedhof Stöcken
Plot: Onbekend
Rij: Onbekend
Graf: Onbekend

Points of interest 2

#1 Geboorteplaats
#2 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Op 12-jarige leeftijd richt Carl Lange, zijn oudere broer Fritz en enkele vrienden de Hannoverse voetbalclub 'SV Arminia' op. Carl was een echte voetbalster: als aanvoerder leidt hij Die Blauen naar vele overwinningen, waaronder de Noord-Duitse titel. Tegen 1917 dienden de meeste Duitse voetballers in het Duitse leger. Velen zullen het voetbalveld nooit meer terug zien. Een van hen was de 19-jarige Carl Lange.

Carl Lange meldt zich als vrijwilliger bij het 73ste Infanterieregiment Albrecht von Preussen, het regiment van Ernst Jünger. Hij maakt deel uit van de 8. Kompanie. Op 18 en 19 oktober 1917 ligt het regiment gelegerd in de streek van Ingelmunster en Izegem. Ze trekken over Roeselare en Oostnieuwkerke naar de streek ten noorden van Passendale. De troepen passeren de ruïnes van Nordhof, op de hoogtes ten noorden van Passendale, door de Britten Veldt Farm genoemd, en nemen de Abschnitt 'Süd' in.

Op 25 oktober beginnen de Britten, in afwachting van de aanval van de volgende dag, de Duitse stellingen te beschieten. De beschietingen gaan tot in de nacht door. De volgende dag gaan de Britten en Canadezen in de aanval. De Duitsers verliezen terrein. Later op de dag krijgt Carl's, Kompanie de opdracht om deel te nemen aan een wanhopige tegenaanval, richting de Kampftruppen-Kommandeur of K.T.K., in de Paddenbeekvallei. Ze trekken op klaarlichte dag op. In het volle zicht van de geallieerde linies. Ernst Jünger zal de noodlottige aanval beschrijven in zijn WO I roman, Oorlogsroes:

"Na slechts een paar stappen kwamen we onder geweervuur te liggen vanop de heuvels tegenover ons. We moesten van krater naar krater springen om vooruit te komen. Toen we de volgende helling overstaken, werd het vuur heviger en we zochten onze toevlucht in een reeks kraters, waar we wachtten op de dekking van de duisternis."

Carl wordt gedood door granaatvuur tijdens de overhaaste tegenaanval. Op 6 en 10 november 1917 moet het Duitse leger verder wijken onder aanhoudende Canadese aanvallen. Passendale valt, maar de geallieerden zijn niet in staat om een doorbraak te forceren.

Het nieuws van de dood van Carl Lange kwam hard aan bij de Hannoveranen. De plaatselijke krant publiceert de laatste brief die Carl naar huis stuurde:

"Lieve moeder, zuster, andere familieleden. Vanavond gaan we in stelling. Als ik daar mijn leven laat, huil dan niet om mij [...] Troost u met de gedachte dat ook zoveel andere families hun dierbaren hebben verloren. Zeg papa nog eens gedag. Ik zeg je vaarwel.

Jouw Carl."

Zijn oudere broer Fritz kreeg de toestemming om Carls stoffelijk overschot van Vlaanderen terug te brengen naar Hannover, waar Carl werd begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Stöcken.

Bestanden 3

Bronnen 1

"Geschichte des Füsilier-Regiment Generalfeldmarschall Prinz Albrecht von Preußen (Hann.) Nr. 73", Voigt H., Berlin, Verlag Bernhard & Graefe, 1938.
Gebruikte bronnen