Pte
Edward Henry Bennett

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
12/11/1882
Geboorteplaats:
Toronto, Ontario, Canada

Algemene Informatie

Beroep:
Tegellegger
Geloof:
Church of England

Informatie legerdienst

Land:
Canada
Strijdmacht:
Canadian Expeditionary Force
Rang:
Private
Service nummer:
669668
Dienstneming datum:
06/02/1916
Dienstneming plaats:
Toronto, Ontario, Canada
Eenheden:
 —  Canadian Infantry, 3rd Bn. (Toronto Regiment)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
06/11/1917
Plaats van overlijden:
Lijssenthoek, Remy Siding, No. 2 Canadian Casualty Clearing Station, België
Doodsoorzaak:
Died of wounds (D.O.W.)
Leeftijd:
34

Begraafplaats

Lijssenthoek Military Cemetery
Plot: XXI
Rij: GG
Graf: 12

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats
#3 Plaats van verwonding
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Edward Henry Bennett, een voormalige tegellegger, werd geboren op 12 november 1882 in Toronto, Ontario, Canada. Hij was getrouwd en had een dochter, Helen. Op 6 februari 1916 nam hij dienst in het leger in Toronto, Ontario, Canada. Edward diende als soldaat in het 3de Canadese Infanterie Bataljon, onderdeel van de 1ste Canadese Infanterie Brigade, van de 1ste Canadese Infanterie Divisie.

In de nachten van 4/5 en 5/6 november loste de 1ste Canadese Infanterie Brigade de 3de Canadese Infanterie Brigade af in het veld ten westen van Passendale. Het 2de Canadese Infanterie Bataljon bezette de linkerflank tussen de Paddebeek en de s' Graventafelstraat. Het 1ste Canadese Infanterie Bataljon bezette de rechterflank, tussen de s' Graventafelstraat en de Stroombeek. Het 3de Canadese Infanterie Bataljon was ter ondersteuning en het 4de Canadese Infanterie Bataljon was in reserve in de buurt van de s' Graventafel.

Op 4 november 1917 kreeg de 1ste Canadese Infanterie Brigade het bevel om op de 6de aan te vallen. De aanval had drie doelen. Het eerste doel was een lijn vanaf de Mosselmarkt, langs de 4de Regiment Karabiniersstraat naar de Stroombeek. Het tweede doel liep van de Goudberg (bij de Waard en de Groenteboer) naar het kruispunt s' Graventafelstraat-Osselstraat tot aan de Stroombeek. Het laatste doel lag ongeveer 150 tot 200 meter voor het tweede doel en vanaf de Paardebosstraat voor Valour Farm via het kruispunt ten zuiden van Venture Farm tot een punt tussen de Westrozebekestraat en de Doornkouterstraat.

Het 3de Canadese Infanterie Bataljon kreeg opdracht om met zes compagnieën Vanity Cottage en omgeving te bezetten, met één compagnie ter ondersteuning bij Yetta Cottages. De twee overgebleven compagnieën van het 3de Canadese Infanterie Bataljon en twee compagnieën van het 4de Canadese Infanterie Bataljon kregen opdracht het gebied rond Bellevue te bezetten. Om 6 uur 's morgens op 6 november 1917 viel de 1ste Canadese Infanterie Brigade aan. Het 1ste en 2de Canadese Infanterie Bataljon konden de doelen met weinig tegenstand innemen. Het 3de Canadese Infanterie Bataljon werd opgehouden bij Vine Cottage maar was in staat de weerstand te overwinnen en het doel te veroveren. Ze consolideerden de linie en werden in de nacht van 7 op 8 november afgelost.

Edward, 35 jaar oud, stierf aan zijn verwondingen op 6 november 1917. De dag ervoor was hij met een borstwond opgenomen in de 1ste Canadese Field Ambulance en de volgende dag overgebracht naar het 2de Canadese Casualty Clearing Station in Remy Siding. Hij raakte waarschijnlijk gewond tijdens de aflossing van de 3de Canadese Infanterie Brigade of tijdens het verdedigen van de afspronglinie bij Goudberg, ten westen van Passendale. Soldaat Bennett ligt begraven op de Lijssenthoek Military Cemetery, perceel XXI, rij GG, graf 12.

Bronnen 5

“The Canadian Virtual War Memorial,” Veterans Affairs Canada (VAC).
https://www.veterans.gc.ca
Gebruikte bronnen
Chris McCarthy, Passchendaele: The Day-By-Day Account (Londen: Arms & Armour, 2018), 160-161.
Gebruikte bronnen
Circumstances of Deaths Registers (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG150, 1992-93/314).
https://www.bac-lac.gc.ca
Gebruikte bronnen
Personnel Records of the First World War (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG 150).
https://www.bac-lac.gc.ca
Gebruikte bronnen
War diaries - 1st Canadian Infantry Brigade (Library and Archives Canada, Ottawa (LAC), RG9-III-D-3, 4868, T-10667, 195).
https://www.bac-lac.gc.ca
Gebruikte bronnen