Rfn
Frank Edward Jarvey

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1881
Geboorteplaats:
Greenock, Renfrewshire, Schotland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Beroep:
Voerman

Informatie legerdienst

Land:
Engeland, Verenigd Koninkrijk
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Rifleman
Service nummer:
S/18392
Dienstneming datum:
01/05/1916
Dienstneming plaats:
Stratford, Essex, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Eenheden:
 —  The Rifle Brigade, 16th Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
01/08/1917
Plaats van overlijden:
Kitchener's Wood, Langemark, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
36

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 2

#1 Geboorteplaats
#2 Dienstneming plaats

Mijn verhaal

Frank Edward Jarvey was een 35-jarige stadsautobode toen hij op 1 mei 1916 in Stratford werd ingelijfd. De vader van vier kinderen, geboren in Greenock en wonend in Plaistow, Essex diende als rifleman bij de 16th Bn. The Rifle Brigade (117de Brigade, 39ste Divisie) en nam deel aan de openingsslag van de Slag bij Passendale op 31 juli 1917.

In februari 1917 raakte hij reeds in de Ieperboog gewond. Op 14 februari maakte hij deel uit van een raid. Terwijl zijn bataljon de frontlijn in de Railway Wood Sector bemande, vond een raid plaats (I.5.b.5.4.) met 4 officieren, 159 soldaten en 7 royal engineers voor afbraakwerken. Eén officier en 8 soldaten sneuvelden, 3 officieren en 42 soldaten raakten gewond en 7 werden vermist. Rifleman Jarvey had een schotwond aan zijn rechterbeen. Hij sloot zich eind maart weer bij zijn bataljon aan.

Op 30 juli 1917 trok het 16de Bn. Rifle Brigade van Canal Bank naar hun verzamelplaatsen tussen Gilson Street en Diggles Street, in en rond Bilge Trench (Wieltje). De volgende morgen om 3.50 uur vielen ze aan, het 17de Bn. King's Royal Rifle Corps leidde de aanval , met het 117e Bn. Sherwood Foresters aan de rechterzijde en 1/6e Gordon Highlanders aan de linkerzijde.

Het 16de Bn. Rifle Brigade kon de hun toegewezen posities innemen en consolideren. Bij het innemen van de Dotted Blue Line en Black Line (Cannon and Canoe Trench) ondervonden ze weerstand van verschillende mitrailleur posities; bij Racecourse Farm, Bochcastel Estaminet en Kitchener's Wood. Een betonnen bolwerk bij C.10.d.4.4. was zo goed gecamoufleerd en op geen enkele kaart te zien, maar werd uiteindelijk toch uitgeschakeld. Kitchener's Wood werd ontruimd en de leidende compagnieën rukten op naar de Black Dotted Line en groeven zich daar in. De achterste golven trokken door en vielen de Steenbeek aan. 3 Duitse bolwerken bij Regina Cross boden serieuze weerstand. Het doel werd uiteindelijk bereikt en een linie werd geconsolideerd ongeveer 30 meter voorbij de Steenbeek. De 4/5de Black Watch rukten verder op voor de aanval op de Green Line maar moest zich terugtrekken naar de geconsolideerde lijn van de 16de Rifle Brigade. De bataljons bereidden zich voor op een Duitse tegenaanval maar artilleriebeschietingen konden die verhinderen.

Rifleman Frank Edward Jarvey was een van de slachtoffers tijdens deze aanval. Vermist in actie op 31 juli en 'gedood in actie' op 1 augustus 1917. Zijn lichaam werd na de oorlog nooit teruggevonden en tot op vandaag wordt hij herdacht op de Menenpoort in Ieper.

Bestanden 1

Bronnen 5

"Passchendaele, The Day-by-Day Account",McCarthy C., 2018, Unicorn Publishing Press, London, pp. 28-29
Gebruikte bronnen
Ancestry
https://www.ancestry.com/
Gebruikte bronnen
CWGC
https://www.cwgc.org/find-records/find-war-dead/casualty-details/1616125/frank-edward-jarvey/
Gebruikte bronnen
The Long Long Trail
https://www.longlongtrail.co.uk/
Gebruikte bronnen
War Diary 16th Bn. The Rifle Brigade, WO-95-2586
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen