Sld
Camille Octave Louis Rapin

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
08/05/1895
Geboorteplaats:
Versailles, Seine-et-Oise, Frankrijk

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Melun, Seine-et-Marne, Frankrijk
Beroep:
Stofverver
Geloof:
Rooms-katholiek

Informatie legerdienst

Land:
Frankrijk
Strijdmacht:
Franse leger
Rang:
Soldaat Tweede Klasse
Service nummer:
7795
Dienstneming datum:
17/01/1915
Dienstneming plaats:
Sint-Omaars, Pas-de-Calais, Frankrijk
Eenheden:
 —  33ème régiment d'infanterie  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
31/07/1917
Plaats van overlijden:
Hoeve Zuidhuis, Oostvleteren, België
Doodsoorzaak:
Died of wounds (D.O.W.)
Leeftijd:
22

Begraafplaats

Nécropole nationale de Notre-Dame de Lorette
Plot: Onbekend
Rij: Onbekend
Graf: 4483

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

Camille Octave Remi Rapin wordt samen met zijn tweelingszus Paule geboren op 8 mei 1895 in Versailles. Zijn ouders zijn ververs. Vader Octave is oorspronkelijk afkomstig uit Payerne Kanton Vaud, Zwitsterland. Hij komt uiteindelijk in Frankrijk terecht waar hij Emélie Pilot leert kennen. Het koppel huwt in 1888 in Versailles en krijgt zes kinderen, waarvan er twee nog voor hun tweede levensjaar overlijden. Naast zus Paule, heeft Camille nog een 4-jaar oudere broer Marcel en een 9-jaar jongere broer Robert.

Wanneer de oorlog uitbreekt woont verver Camille te Melun, ten zuidoosten van Parijs. De 19-jarige Rapin wordt in oktober 1914 opgeroepen. Camille Octave Louis Rapin, Soldat deuxième classe, komt terecht bij het 33ème Régiment d’Infanterie, 2 Compagnie de Mitrailleuses. In oktober van datzelfde jaar wordt hij aan het front in Aisne ingezet. Daarna neemt zijn regiment deel aan de Slagen bij Verdun in maart 1916 en aan de Somme in september 1916. Maar ook van februari tot april 1917 bevindt het regiment zich in het heetst van de strijd bij Chemin des Dames. In juni 1917 gaat het richting Vlaanderen.

Op 31 juli, de start van de Slag bij Passendale, staat het 33ème Régiment d’Infanterie (51ste Franse Divisie) klaar om tot de aanval over te gaan. Ze zijn er verantwoordelijk voor de inname van Bikschote. In de loop van 30 juli 1917 nemen de troepen hun posities in achter het kanaal. Van zodra de nacht valt, start de genie met het leggen van passerelles over het water. Het startuur wordt vastgelegd om 3u58 met als objectieven de loopgraven bij Kortekeer en Bikschote, met vooruitgeschoven stellingen bij Ferme André Smits en bij Ferme de Cimetière. Doelen die uiteindelijk verder liggen dan oorspronkelijk bepaald.

Iets na 3 uur zitten de troepen klaar in hun aanvalspositie. Tegelijkertijd openen de Duitsers het vuur waarbij verschillende mannen gedood worden en passerelles vernietigd worden. Desalniettemin kan de aanval zoals gepland van start gaan. De infanterie volgt nauwgezet de artilleriebarrage en het eerste objectief, de loopgraven bij Casque, worden zonder al te veel problemen bereikt. Ook het tweede objectief, Ferme Cheurot en Lisière, wordt ingenomen en ook de loopgraaf Kortekeer vormt geen probleem. Verschillende patrouilles worden uitgestuurd om het dorp Bikschote te verkennen waarna het ook effectief ingenomen wordt. In Ferme André Smits wordt een voorpost geïnstalleerd. De Duitsers houden echter het nabijgelegen Ferme Lilas en Cimetière stevig in handen. De voorpost wordt uiteindelijk op 1 augustus verlaten wegens de geïsoleerde positie en nabijheid van de Duitsers.

Tijdens de aanval raakt Camille Rapin gewond. Hij wordt geëvacueerd naar ambulance 8/1 te Zuidhuis in Oost-Vleteren, waar hij uiteindelijk aan zijn verwondingen zal overlijden. Vandaag wordt hij herdacht in een individueel graf (4483) op de nécropole nationale ‘Notre-Dame-de-Lorette’ in Frankrijk.

Bestanden 1

Bronnen 4

Journal de marches et d'opérations: 33e régiment d'infanterie (Direction des Patrimoines, de la Mémoire et des Archives, Paris (DPMA), 26 N 606/2).
https://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/
Gebruikte bronnen
Les registres matricules et listes cantonales numérisés (classes 1867-1921) (Archives départementales du Pas-de-Calais, Dainville)
https://www.archivespasdecalais.fr/
Gebruikte bronnen
Morts pour la France de la Première Guerre mondiale (Direction des Patrimoines, de la Mémoire et des Archives, Paris (DPMA))
https://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/
Gebruikte bronnen
N.N., Historique du 33e Régiment d’Infanterie pendant la Grande Guerre 1914-1918 (Paris, Imprimerie J. Dumoulin, 1920), 28-31.
Gebruikte bronnen