2nd Lt
Norman Cruddas

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1880
Geboorteplaats:
Bombay, Presidency of Bombay, Brits-Indië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
onbekend, Swaziland

Informatie legerdienst

Land:
Zuid-Afrika
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Second Lieutenant
Dienstneming datum:
19/09/1915
Dienstneming plaats:
onbekend, Swaziland
Eenheden:
 —  South African Infantry Regiment, 3rd Bn. (Transvaal and Rhodesia)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
20/09/1917
Plaats van overlijden:
Potsdam, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
37

Begraafplaats

La Brique Military Cemetery No. 2
Plot: I
Rij: Y
Graf: 2

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Norman Cruddas werd geboren in 1880 in Bombay, Bombay Presidency, Brits India. Hij was de zoon van John en Annie Wilson. In 1891 woonde hij in een pension in Hove, Sussex, Engeland waar hij naar de Sutton Valence School ging, en hij op het gedenkteken staat vermeld. Zijn familie woonde in Troon, Ayrshire, Schotland, waar Norman wordt herdacht op een gedenkteken in St. Ninian's Church. Voor de oorlog emigreerde Norman naar Zuid-Afrika. Hij nam deel aan de Tweede Boerenoorlog en diende als cavalerist in de 22ste (Cheshire) Compagnie van het 2de Bataljon Imperial Yeomanry. Norman nam op 19 september 1915 dienst en werd later benoemd tot tweede luitenant bij het 3e Regiment Zuid-Afrikaanse Infanterie, onderdeel van de Zuid-Afrikaanse Brigade, van de 9e (Schotse) Divisie.

Op 20 september 1917 nam de 9de (Schotse) Divisie deel aan de Slag om de heuvelrug van de Meenseweg, een fase in de Derde Slag om Ieper. Twee van haar Brigades namen eraan deel: de 27ste en de Zuid-Afrikaanse Brigade. De 27ste Brigade viel aan met de 6th King's Own Scottish Borderers en de 9th Scottish Rifles; de 12th Royal Scots waren ter ondersteuning. De leidende bataljons van de Zuid-Afrikaanse Brigade waren het 3e en 4e Zuid-Afrikaanse Regiment, met het 1e en 2e Zuid-Afrikaanse Regiment ter ondersteuning. Het doel van de Zuid-Afrikaanse Regimenten was de Rode Lijn, ongeveer langs de Hanebeek. Het 4e Zuid-Afrikaanse Regiment zou van links aanvallen, terwijl het 3e Zuid-Afrikaanse Regiment van rechts zou aanvallen.

Het 3de Zuid-Afrikaanse Regiment bereikte de loopgraven aan het front om 23.30 uur in de nacht van 19 september. Ze hielden de linie vanaf een punt ongeveer 200 meter ten oosten van Low Farm, in zuidoostelijke richting tot aan de Bourgognestraat, ten noorden van Railway Dump. "C" compagnie (onder kapitein Ellis) werd links geplaatst, "B" compagnie (onder kapitein Sprenger) in het midden en "A" compagnie (onder kapitein Vivian) werd rechts geplaatst. "D" compagnie (onder kapitein Tomlinson) was ter ondersteuning, maar een peloton was verbonden aan elk van de aanvallende compagnieën.

Om 5.40 uur rukten de aanvallende bataljons op achter een spervuur. De linkervleugel van het 3de Zuid-Afrikaanse Regiment rukte zonder zware tegenstand op. Ze veroverden Vampir, staken de Hanebeek over en veroverden Mitchells Farm om ongeveer 6.15 uur. De situatie op de rechtervleugel was moeilijker. "A" Company en een deel van "B" en "D" Company bereikten hun doelen, maar konden niet verder oprukken omdat de 12th Royal Scots werden opgehouden door tegenstand vanuit Potsdam. "A" Company kreeg de opdracht Potsdam te veroveren, maar deze aanval viel uiteen en veroorzaakte zware verliezen. Het bolwerk werd uiteindelijk veroverd met hulp van "B"-compagnie, hoewel er ook zware slachtoffers vielen. De Duitse troepen evacueerden Potsdam en liepen de Zonnebeke Railway op. De resterende troepen en machinegeweren werden veroverd. Potsdam werd overgelaten aan de 12th Royal Scots, zodat de compagnieën weer naar hun doel ten oosten van de Hanebeek konden trekken. Tegen de avond slaagde de 9de Divisie erin alle doelstellingen te consolideren. Om 17.00 uur was er een Duitse tegenaanval, maar die werd snel gestopt door de artillerie. Het 3de Zuid-Afrikaanse Regiment werd afgelost in de nacht van 21 op 22 september.

Norman Cruddas, 37 jaar oud, sneuvelde in de strijd op 20 september 1917. Hij leidde "D" Compagnie tijdens de aanval op Potsdam toen hij gedood werd. De Commonwealth War Graves Commission gelooft dat Tweede Luitenant Cruddas begraven is tussen vier andere Zuid-Afrikaanse soldaten bij Brick Kiln & Yard, Zonnebeke op 28.D.28.a.4.1. Hij werd herbegraven op La Brique Military Cemetery No.2, plot I, rij Y, graf 2.

Bronnen 2

David Prickard, “World War I Centenary” The Old Suttonian 64 (2018), 48.
Gebruikte bronnen
Estella Musiiwa, "A Small Part of Which Empire? Swaziland’s Combatants in the First World War, 1914- 1918" Vestiges: Traces of Record 3 (2017), 46-64.
Gebruikte bronnen

Meer informatie 4