Rfn
James Gordon Bennett

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
00/03/1885
Geboorteplaats:
Chesterfield, Derbyshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
54 Mount Street, Sheffield, Yorkshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Beroep:
Postbode

Informatie legerdienst

Land:
Engeland, Verenigd Koninkrijk
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Rifleman
Service nummer:
372469
Dienstneming plaats:
London (City), Middlesex, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Eenheden:
 —  London Regiment, 2/8th Bn. (Post Office Rifles)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
20/09/1917
Plaats van overlijden:
Hübner Farm, Langemark, België
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
32

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 'Sterfteplaats'

Mijn verhaal

James Gordon Bennett, geboren in 1885 in Chesterfield, Derbyshire, trouwde in 1907 met Emily Hancock. Ze kregen drie dochters, May, Dorothy en Joan. In 1911 woonde het gezin in Sheffield, Yorkshire, waar James werkte als postbode. Tijdens de oorlog vervoegde James het 2/8ste Bataljon van het London Regiment, bekend als de Post Office Rifles, onderdeel van de 174ste Brigade in de 58ste Divisie.

In augustus 1917 vertrokken de Post Office Rifles naar België, waar ze bij de Slag om Passendale werden ingezet. In september hielden ze een voorpost bij Alberta net ten noorden van de ruïnes van St. Juliaan. In de nacht van 19 op 20 september verzamelde het bataljon zich op een afgezette lijn voor de aanval op de Wurst Farm Ridge, ten oosten van St. Juliaan. Verschillende pogingen om de heuvelrug te veroveren waren al mislukt, met slechts slachtoffers als resultaat. Het innemen van de heuvelrug werd bemoeilijkt door de erbarmelijke staat van het terrein. De Steenbeek en zijn irrigatiekanalen voor de Duitse stellingen waren een breed moeras geworden door de onophoudelijke beschietingen. Het landschap was een aaneenschakeling van ondergelopen granaattrechters. Slechts één enkel begaanbare pad kronkelden door het moeras naar de startposities. Voorbij het verdronken land lag een doorweekte vlakte, waarvan elke centimeter door granaten was omgeploegd. De aanval op 20 september begon om 05.40 uur. In plaats van een frontale aanval op de hele heuvelrug, drong het 2/8ste London Regiment door aan de noordkant van de heuvelrug, waar ze hun aanval concentreerden op drie Duitse bolwerken: Marine View, Genoa Farm en de sterk versterkte positie Hübner Farm. Toen deze eenmaal vielen, gaf de Duitse frontlinie aan de noordkant van de heuvelrug het op en konden andere bataljons de verdediging op de heuvelrug oprollen en uiteindelijk Wurst Farm aan de zuidkant veroveren.

Hoewel de Post Office Rifles hun doelen bereikten, vielen er veel slachtoffers. Meer dan de helft van het bataljon werd slachtoffer. Van de 430 man die op 20 september aanvieldn, werden er 100 gedood en 138 gewond. James Gordon Bennett, 32 jaar oud, sneuvelde op 20 september 1917. Hij heeft geen bekend graf en wordt herdacht op de Menenpoort.

Bestanden 1

Bronnen 4

2/8 Battalion London Regiment (The National Archives, Kew (TNA), British Army war diaries 1914-1922, WO 95/3006/3).
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
Census Returns of England and Wales, 1911 (The National Archives, Kew (TNA), RG14).
https://www.ancestry.com/
Gebruikte bronnen
McCarthy, Chris. Passchendaele: the Day-by-Day Account. (Londen: Unicorn Publishing Group, 2018) 84-85.
Gebruikte bronnen
N.N. Post Office Rifles, 8th Battalion, City of London Regiment, 1914 to 1918, (Aldershot:Gale & Polden, Ltd. Wellington Works, 1919) 22-24.
Gebruikte bronnen

Meer informatie 3