2nd Lt
Ernest William Austin

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
05/12/1895
Geboorteplaats:
Borriyallock, Skipton, Victoria, Australië

Informatie legerdienst

Land:
Engeland, Verenigd Koninkrijk
Strijdmacht:
British Expeditionary Force
Rang:
Second Lieutenant
Eenheden:
 —  20th Divisional Ammunition Column  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
12/04/1970
Plaats van overlijden:
Swansea, Glamorgan, Wales, Verenigd Koninkrijk
Doodsoorzaak:
Overlijden na de oorlog (niet gerelateerd)
Leeftijd:
74

Begraafplaats of gedenkplaats

Er is geen begraafplaats of gedenkplaats bekend van deze militair.

Onderscheidingen en medailles 3

British War Medal
Medaille
Military Cross
Medaille — 18/10/1917
Victory Medal
Medaille

Points of interest 3

#1 Geboorteplaats
#2 Plaats van het medaillewinnend evenement
#3 Plaats van overlijden (bij benadering)

Mijn verhaal

Ernest William Austin werd geboren op 5 december 1895 in Borriyallock, Skipton, Victoria, Australië. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was hij te jong om zonder toestemming van zijn vader in dienst te gaan, dus reisde Ernest William Austin naar het Verenigd Koninkrijk om zich in te schrijven. Vanaf juni 1915 diende hij bij de Royal Field Artillery, waar hij second lieutenant werd. Tot februari 1916 diende hij bij de 2nd Cavalry Division Artillery. Na deze datum werd hij overgeplaatst naar de 20th Divisional Ammunition Column, onderdeel van de 20th (Light) Division.

Op 22 augustus 1917 legde de 20th Divisional Ammunition Column een nieuwe stortplaats aan met de naam "Bletchley Dump" (28.B.18.b.2.6) bij Tugela Farm, ten zuiden van Boezinge. Second Lieutenant Austin kreeg de leiding over dit munitiedepot. De volgende dagen werd munitie van Pinner, bij Elverdinge, naar deze nieuwe opslagplaats gebracht. Om 9 uur 's avonds op 28 augustus sloeg het noodlot echter toe. Zware vijandelijke beschietingen zetten Bletchley Dump, dat nu uit ongeveer 10.000 patronen bestond, in brand. Op 2000 hulzen na werden ze allemaal vernietigd. Deze werden gered door Second Lieutenant Austin, Gunner Tatchell en Gunner Kyle. Het oorlogsdagboek vermeldt het volgende: "Ze toonden grote moed en redden de kogels onder zeer moeilijke omstandigheden, want de kisten stonden in brand en overal om hen heen explodeerde munitie. Zonder acht te slaan op hun persoonlijke veiligheid, gooiden ze emmers water en natte modder in de kisten en droegen ze naar een veilige plaats. Voor deze daad van moed werden ze door Col. Hayward 38th D.A.C. aanbevolen voor een onmiddellijke beloning."

Bletchley Dump werd volledig vernietigd en de volgende dag werd munitie verzameld en verplaatst naar een nieuwe positie genaamd "Nuneaton Dump" (28.B.17.d.2.3) halverwege Boezinge en Brielen. Op 18 oktober 1917 ontving tweede luitenant Austin het Militair Kruis voor zijn acties op 28 augustus 1917. De verklaring bij de medaille luidt als volgt: "Voor opvallende dapperheid en toewijding aan de plicht. Een grote opslagplaats van munitie werd door vijandelijke beschietingen in brand gestoken. Enkele duizenden kogels explodeerden en stapels munitie in de buurt werden drie keer in brand gestoken. Bij elke gelegenheid slaagde hij erin de branden te blussen met groot risico van de ontploffende munitie. Hij gaf een uitstekend voorbeeld van koelbloedigheid en dapperheid."

Na de oorlog keerde Ernest William Austin terug naar Australië en woonde in Yallambee, Beaufort, Victoria. Hij trouwde op 28 juli 1920 met Julia Ellen Cox (1892-1962) en samen kregen ze vier dochters. Austin werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw gemobiliseerd en meldde zich op 22 augustus 1942 in Skipton, Victoria, Australië. Hij diende parttime in het 7de Bataljon van het Volunteer Defence Corps en werd op 24 augustus 1945 ontheven toen de eenheid werd ontbonden. Hij overleed op 12 april 1970 in Swansea, Glamorgan, Wales, Verenigd Koninkrijk.

Bronnen 3

20th Divisional Ammunition Column (The National Archives (TNA), WO 95/2106/3)
https://www.nationalarchives.gov.uk/
Gebruikte bronnen
The London Gazette, Supplement 30340, 5 March 1918, p. 10707.
https://www.thegazette.co.uk/
Gebruikte bronnen
The London Gazette, Supplement 30561, 18 October 1917, p. 2904.
https://www.thegazette.co.uk/
Gebruikte bronnen